Архив: Булфото

ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%, ако евроизборите бяха днес. Това сочи национално представително изследване на Exacta Research Group за периода 5 - 11 февруари т.г., направено по поръчка на „Фокус“. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.

ДПС, АБВ и "България без цензура" получават по 6%, Реформаторският блок - 5,6%, Обединение НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3%, "Атака" - 1,8%, друга партия или коалиция - 5,1%. Няма да гласувам са отговорили 25,6 % от анкетираните.

За провеждане на предсрочни парламентарни избори са се обявили 47% от запитаните в изследването. Без промяна за последните два месеца остава делът на българите, според които кабинетът ще изкара мандата си докрай. Това са 34% от респондентите, които са предимно хора на възраст над 60 години, живеещи в малките градове на страната. Най-често очакват предсрочен вот младите българи, хората на възраст между 40 и 50 години, високообразованите респонденти, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

Според проучването Йорданка Фандъкова е най-одобряваният политик през февруари - с 51%. След нея е президентът Росен Плевнелиев  с 43%, като положителните оценки за неговата работа са приблизително равни на отрицателните.

Трети е Георги Първанов с 37% одобрение, като той е и най-одобряван ляв политик. Първанов губи 4% одобрение, в сравнение с декември, като неодобрението му след рестарта на проекта АБВ нараства с 6%. Подкрепа за него са дали 55% от симпатизантите на БСП, а половината социалисти, участвали в изследването, твърдят, че одобряват едновременно и Георги Първанов, и Сергей Станишев.

Четвърти е Бойко Борисов с одобрение от 34%, като лидерът на ГЕРБ добавя 2 пункта одобрение за последните месеци. Неодобрението към него е 56%.  Борисов е и най-одобряваният председател на парламентарна група и най-подкрепяният лидер от своя електорат - одобряват го близо 90% от избирателите на ГЕРБ.

След него са Ивайло Калфин, одобряван от 32% и от 56% от симпатизантите на БСП, премиерът Пламен Орешарски с 30% одобрение, Лиляна Павлова е харесвана от 29%. Още три дами, които активно присъстват на политическата сцена, печелят симпатии и приблизително равни позиции в топ 10 на българските политици. Това са Мая Манолова (с 25% одобрение), Татяна Дончева (с 25% одобрение) и Цецка Цачева (с 24% одобрение). 

По отношение на институциите - за последните два месеца парламентът губи 4% от доверието си, а правителството - 2%. С по 4% се покачва и неодобрение към работата на двете институции. В средата на февруари парламентът е одобряван едва от 15% от българите, а правителството – от 25%. Три четвърти от участвалите в изследването не одобряват работата на Народното събрание, а правителството е неприемливо за две трети от българите.

Според изследването кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите - 74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата му.

Добри оценки дават отново привържениците на БСП - одобряват го 84% от тях, както и 67% от симпатизиращите на ДПС. В сравнение с декември 2013 г., с по 5% нараства одобрението за работата на полицията и на армията. По 2% ръст бележи и доверието към съда и прокуратурата.

След трусовете в Българската православна църква и стремителния спад на обществено доверие към нея от края на 2013 година през февруари 2014 г. регистрираме ръст на одобрението към тази институция с 8%. През февруари расте одобрението към Патриарх Неофит, който сега е одобряван от 48% от българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase