Радан Кънев. Снимка, архив: Булфото
fallback

Реформаторският блок /РБ/ също не приема начина на разпределение на парите за общините по инвестиционната програма за "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Това обяви говорителят на Блока Радан Кънев, след заседание на Изпълнителния съвет на Алианса.

Ден по-рано и от ГЕРБ остро възразиха срещу начина, по който 500 млн. лв. от програмата отиват в общините.

Реформаторите са сметнали, че от 16 януари, когато е министерското постановление, досега на ден трябва да са одобрявани по около 100 проекта.

Oще по темата
Това според "десните" водело до подозренията, че парите се дават на "политически приятели" на властта и за политическа корупция. В писмо до министъра на финансите Кънев иска да му бъдат предоставени документите, протоколите и стенограмите от заседанието на Междуведомствения съвет за оценка и подбор на проектите, както и мотивите за направения избор.

Ако информацията им бъде предоставена, в РБ ще направят точен анализ и ще изнесат данните до какъв икономически ефект ще доведат отпуснатите средства, съобщава БТА.

Това правителство няма интерес от икономическо развитие, а да остане на власт, е изводът на Георги Ганев от Гражданския съвет.

Реформаторите видяха и дисбаланс в харченето на парите. Имаме 101 кмета от БСП и ДПС, 98 на сто от тях получават финансиране, другите общо 163-ма взимат по-малко от половината средства, обясни Ганев. Ясно е, подчерта той, че се взимат пари от всички българи и се дават на тези, които са политически верни на сегашните управляващи. Икономистът предположи, че до изборите най-вероятно със средствата ще бъде създадена временна заетост, но след това отново хората ще останат без работа.

Според РБ липсва контролен механизъм за изразходване на парите - предвидено е министрите да докладват веднъж на три месеца, а областните управители да наблюдават, което не е текущ контрол за целесъобразност и постигнат ефект.

Относно евролистата на реформаторите Радан Кънев каза, че тя окончателно ще е готова до края на този месец или в началото на март. Десните не бързали, за тях било важно да има качествени хора.

За пореден път от Блока заявиха, че няма да позволят да бъдат "пакетирани" нито от ГЕРБ, нито от БСП. "РБ е ясно изразена алтернатива на досегашните политически сили", заяви Кънев.

Във връзка с новия Изборен кодекс Найден Зеленогорски съобщи, че от Блока ще искат среща с председателя на парламента Михаил Миков, за да изразят опасенията и притесненията си, най-вече свързани с ЦИК, "мъртвите души в изборните списъци", липсата, според десните, на достатъчно гаранции за прозрачен вот.

Като израз на популизъм, а не на невежество, от Съюза определиха идеята на Сергей Станишев за национално допитване по вида на данъчната система.

Изрично в закона за референдумите е записано, че такива не се правят по данъчни въпроси, мотивира се Радан Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Комунист

преди 10 години

Кажете му на това момче Рамадан Кунев като скача да не пада на глава, а да си стои на краката, че вижте на какво му е заприличалаа главата, като скача непрекъснато и си пада на нея. Съберете му пари за една снимка на рентген, вижте му главата на това момче, недейте го оставя така без медицинска помощ.

29

Анонимен

преди 10 години

39 не не съм , аз ходих само в началото кохгато имаше смисъл , няма как да познаеш кой съм , но въ всеки случай не съм *** като теб.

28

Бурека Бюрека

преди 10 години

Какво не знаете за Бюреков:1. Като ученик в гимназията се облича като Хитлер и говори като Фюрера, дори кара всички да казват Хайл Хитлер;2. На една промоция на дънки и тениски краде от стоката, после от багажника на една жигула е хванат да продава гепеното и си прави 3000 марки3. Обличат го в ресторант 19-ти век като жена и му казват да играе кючек, той се съгласява за 50 марки;4. Като DJ краде скъпо шампанско от 800 лева и го пръска по чашитеЗа всичкото това има ВИДЕО, ОЧАКВАЙТЕ БИВОЛЬ

fallback