Пламен Орешарски. Снимка, архив: Булфото

Премиерът Пламен Орешарски гледа положително на референдумите. Той обаче смята, че трябва да се дава достатъчно време за широко обсъждане на темите.

"Референдумът е демократична форма и допълва демократични инструменти, стига да не се злоупотребява с тях. Въпросът е да се формулират правилно въпроси, да не са подвеждащи и да има достатъчно време да се направи дебат", каза премиерът.

Още по темата
Той обясни, че е наредил да му направят специална справка за начина на провеждане на референдуми. „В страните, където често се правят референдуми, се осигурява доста време, за да има време за дебати и обсъждания по темите. Почти няма по-малък срок от 6 месеца, като те се смятат за кратък срок“, обясни той какво показва справката.

Орешарски коментира и излезлия вчера доклад на ЕК за корупцията в ЕС. Според премиера в него се вижда, че слабото звено в борбата с корупцията у нас е липсата на координация.

"Необходима е комплексна програма, в центъра на която ще бъде един орган, който да координира усилията на всички институции“, каза той.

Според него все още е рано да се каже кой ще е този орган и дали ще бъде създаден нов, или вече съществуващ ще бъде поставен в центъра на тази програма.

Премиерът Орешарски смята, че изпълнението на приходите за миналата година може да се счита за удовлетворително.

"Сега със степен на условност мога да кажа, че актуализация не се предвижда“, отсече той.

"Аз следя бюджетния процес за целия преход. От 1997 досега през февруари дебат за актуализация правеха само ГЕРБ през 2010 година", каза още премиерът.

Орешарски обясни, че при визитата си в Сочи няма да има официални разговори. "На коктейлите сериозни въпроси не се обсъждат", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase