fallback

Общ преглед

Машина с тъчскрийн, с която да се гласува на предстоящите евроизбори, предложи екип на компания "Smartmatic" със седалище в Лондон.

Нейни представители се похвалиха днес в родния ни парламент, че вече са наети за предстоящите избори в Белгия.

"На европейските избори през 2014 година ще има между 100 и 500 машини за гласуване, а този тип вот ще бъде експеримент в различни по големина населени места в България", припомни зам.-председателят на парламента Мая Манолова от БСП по време на презентацията.

Вместо кандидати за депутати обаче на Манолова й се наложи да избира между треньори по футбол и играчи, защото беше използван шаблон от избори на ФИФА.

Как обаче става гласуването?

Избирателят показва документ за самоличност, който се проверява от председателя на секционната избирателна комисия, който след сверка натиска бутон и задейства машината за гласуване. Веднага уведомява гласоподавателя, че трябва да отиде зад паравана, където го чака устройството за гласуване.

След като гласуващият е направил своя избор, той получава бележка от машината, която трябва да сгъне и да пусне в урната при бюлетините.

Машините се задействат с парола, въведена от председателите на секционните комисии. Устройствата са портативни и се съхраняват в куфари. В Белгия например в машината се съхраняват две отделни бази и данни – едната е за кандидатите, другата за данните от гласовете.

За да се избегне контролираният вот, гласът се запаметява като компютърен файл, но не се отбелязва часът, когато е създаден, и има система, която разбърква гласовете във времето. Всеки глас си има идентифициращ код.

До момента вече няколко фирми представиха машини за гласуване в парламента.

Една от тях е устройство, подобно на банкомат. Според производителя този начин ще е достъпен и избирателите ще могат да се справят с него, тъй като всички хора са ползвали банкомат.

Другата машина, също с тъчскрийн като презентираната днес, предложи екипът на компания, в която участва и преподавател в УНСС.

Тук идеята е в избирателните секции да има няколко машини за гласуване и по една машина за контрол на идентичността.

Машината за контрол на идентичността пък ще включва терминал, скенер за лични документи, камера и принтер. Тя ще се управлява със специализиран софтуер, свързан с ГРАО и системата за лични документи на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 10 години

Тия тъч скрийнове точно на 5-тия *** с мазни ръце ще спрат да работят.

21

избирател

преди 10 години

предлагам да се вгради система за рейтинг на гласоподавателите.Тези, които са посочили правилният отговор на елементарна математическа операция да имат тежест колкото 10 избирателя с грешен отговор на 12+3 например!Писна ми от простотия вече!

20

memberls

преди 10 години

И манипулирането на вота става още по-лесно.

fallback