Снимка: Bulgaria ON AIR

"Предвид това, което сме видели досега, смятам, че ще се намери формула в името на България, както казват винаги политиците, на някаква коалиция. Видяхме, че десните партии като ПП-ДБ нямат никакъв проблем да сътрудничат с тези, срещу които протестираха - с БСП в лявото пространство, може би само "Възраждане" засега не може да се пише никъде, но предстои да видим какъв ще е резултатът. Предполагам, че ако "Възраждане" са втора политическа сила, дори трета, ще се намери форма на колаборация", каза финансистът Светлин Танчев в студиото на "Денят ON AIR".

"Възраждане" продължава да е удобното плашило и необходимо зло, срещу което противопоставяне ще се наложи създаването на кабинет. Не са малко партиите, които направиха заявки за участие в надпартиен, наднационален, галактически кабинет. Не знам кой и на какви форуми взима такива решение. Желаещи за участие във властта има много. Ще се намери формула за управление и допускам, че в нея ще влязат почти всички участници в парламента", коментира евродепутатът Петър Витанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Танчев лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да състави коалиция с ДПС.

"Борисов определено вече е един от най-обиграните политици в България. Той е от доста време в тази си позиция, така че според това, което аз съм видял, не вярвам, че ще направи тази стъпка и той определено ще търси формула на това, което беше досега, дори да има достатъчно гласове", отбеляза Танчев.

Според него е напълно възможно на политическото поле да се появи седма партия, която досега не е била в Народното събрание.

"Ще видим дали ще се случи, или не, но каквато и да е ситуацията, виждаме, че ПП-ДБ единственият проблем, който изтъкват в кампанията, е Борисов да не е премиер, което не мисля, че ще е кой знае какъв препъникамък. ДПС и Пеевски ще ги преглътнат", на мнение е Танчев.

"Борисов не би тръгнал на пряка коалиция с ДПС, въпреки че могат да имат около 120 гласа, за да има по-голяма легитимност. Ще се опита да внедри в един потенциален бъдещ кабинет поне част от така нареченото демократично дясно", допълни Витанов.

По негови думи това е последният път, в който ПП-ДБ се явяват съвместно на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase