Снимка: БГНЕС

Категорично отхвърлям налагането на каквито и да са “санкции” срещу високопоставени български духовници от страна на Руската православна църква, каза председателят на ДПС и водач на листата на партията в Кърджали и Благоевград Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на формацията.

В изявлението си Пеевски коментира решението на Руския свети синод да обвини част от членовете на Светия Синод на Българската православна църква - Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит, че са нанесли щети на взаимоотношенията между двете църкви.

Силната политизация на православието в Русия и срастването на политическа и духовна власт в един авторитарен режим са провокация срещу демокрацията. Руската православна църква официално подкрепя военната агресия на Русия срещу православна Украйна, коментира Делян Пеевски.

По думите му намесата на Руската православна църква в духовните дела на автокефалната Българска православна църква е "тревожен знак за разгръщане на хибридната война, която води Русия срещу европейските ценности и цивилизация", допълва председателят на ДПС.

Вярата е свобода и ние неотклонно ще подкрепяме тази ценност, заяви Делян Пеевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase