Светла Бъчварова. Снимка: архив, БулФото

В „Коалиция за България“ имаме чувство, че земята е ценност и трябва да бъде защитена, заяви председателят на комисията по земеделие към НС Светла Бъчварова пред БНР.

По думите й мораториумът върху продажбата на земя на чужденци е бил направен като най-бърза стъпка, но не решава редица въпроси.

Бъчварова увери, че депутатите от левицата са намерили най-подходящите механизми, които трябва да бъдат вложени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Предстои поправките в закона да бъдат обсъдени още в началото на новата пленарна сесия на Народното събрание. Бъчварова изтъкна, че само в 6 държави в ЕС може да се купува и продава земя свободно, включително и за чужденци.

„Във всички останали страни действат различни механизми за контролиране на покупко-продажбата на земя и целта е не толкова да се защити земята, а да се обработва, за което съответно трябва да има гаранции. Това също е ангажимент на държавата, но трябва да се изпълнява от собственика. И от тази гледна точка собствеността върху земята в държавите не е абсолютно свободна“, каза Бъчварова.

По думите й важно условие е уседналостта, като в повечето държави тя е до 5 години. Според депутата това гарантира, че този, който купува земя в България, ще се грижи за нея.

Бъчварова каза още, че един от специфичните проблеми на пазара на земя, освен разпокъсаността, е ниската пазарна цена на земеделските земи, което може да предизвиква интерес за покупка с цел за продажба, а не вкарване в селскостопански оборот. Важно е да се знае и произходът на средствата, с които земята се купува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase