Лидерите на партиите от Реформаторския блок, подписали споразумението. Снимка БТА
fallback

Петте партии от Реформаторския блок ще отидат заедно на избори. Решението им за това официално става факт чрез подписаното днес от лидерите на партиите коалиционно споразумение.

ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), СДС, "Народна партия Свобода и достойнство" (НПСД) и БЗНС постигнаха съгласие по рамката на споразумението на заседание на Гражданския съвет на блока в понеделник и трябваше да подпишат още в четвъртък, но отложиха с ден, без да посочат причините.

Шестата партия част от блока - "Синьо единство", не приема повечето от текстовете в споразумението и въпреки че не беше изключена официално от преговорите, след понеделник не участва в обсъжданията.

Oще по темата
Заради това днес подпис под документа поставиха лидерът на БЗНС Николай Ненчев, на Народна партия „Свобода и достойнство” - Корман Исмаилов, на ДСБ - Радан Кънев, на СДС - Божидар Лукарски и на ДБГ - Меглена Кунева.

"В България днес не се учредява поредната политическа коалиция, а се ражда нов политически субект, това е траен политически съюз. А един колбас не е траен, защото така пише на етикета, а защото съставките и рецептата за приготвяне го допускат”, заяви Радан Кънев.

Според него и петте партии са направили сериозни компромиси през последните шест месеца, но те са били нужни заради десетилетията, през които ще бъдат заедно.

В споразумението е отбелязано, че петте партии имат общи приоритети за излизане от положението, в което се намира страната в момента.

Сред акцентите в плана на обединението са радикални реформи в правосъдието и в администрацията, както и край на партийните назначения, силно гражданско общество, независими медии.

Нашата обща кауза е правова държава със свободни и богати граждани, която да е достоен член на ЕС. Това означава, че само законността може да направи хората богати, това е нашият път, заяви Кънев.

Според него десните партии са осъзнали стратегическата грешка на разделянето още в нощта на изборите.

"Не мисля, че това стана само в една глава”, коментира Кънев. Той обясни, че на следващия ден след изборите, след като десните останаха извън парламента, негов приятел Петко е станал член на ДСБ, а сега иска обединението. Заради това Петко е баща на Блока, както и други като него, каза Кънев.

От своя страна лидерът на СДС обяви от името на Реформаторите, че не искат властта заради самата власт.

Искаме следващото правителство да не е с пълен мандат, отказваме се от властта в името на новото начало и нов договор, който ще промени България, отсече той.
 
Меглена Кунева смята, че десните вече са постигнали съгласие, увереност и доверие.

"От години насам мечтая в България да се появи истинска политическа иновация, да се освежи тази изтощена партийна почва, да има друга обществена основа и тази промяна може само да стане чрез активно гражданско участие”, заяви тя.

Кунева призна, че е чула от Радан Кънев думите на десен избирател, който е казал по повод на обединението "Най-сетне се събрахте всички партии, за които сме гласували през годините. Това е целта ни, да се съберем и подписването на това споразумение е една крачка напред. Това е като да караш колело по стръмен хълм, в момента в който спреш, се свличаш надолу, сигурна съм, че има кой да върти педалите, подпират ни всички очаквания, които хората имат към блока – това са очаквания за нова държава, за нов обществен договор”, коментира тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Анонимен

преди 10 години

Трагедия!Те точно тея ли искат да ни оправят...Че те вече го правиха и преди...

109

Анонимен

преди 10 години

Лузърите се събраха и правят опит отново да се докопат до властта , но с друго име.

108

Анонимен

преди 10 години

До ВикториСравни как стана връщането на земята в Германия и у нас. В Германия преобразуваха Кооперативите в акционерни дружества и собствениците получиха акции. Така се избягна не само разпарцаляването и ограбването на машинния парк но и 20 години дела между наследници- кой да вземе нивата и кой лозенцето. Къде точно беше нивата и т.н.т. У нас селското стопансто пропадна и сега даже доматите са ни вносни. Нямаше данък и ограничения и сега 10 семейства владеят цяла Добруджа....

fallback