Снимка: Булфото, архив

"Синьо единство" ще участва в изборите независимо дали ще е част от Реформаторския блок /РБ/, или ще се яви самостоятелно. Това каза главният секретар на партията Димитър Иванов, цитиран от БТА.

На заседание на ръководството на партията в събота ще се решава дали "Синьо единство" да продължи участието си в Реформаторския блок и дали да подкрепи споразумението между партиите в него, каза председателят на партията Христо Панчугов.

Според него конфликтът в Реформаторския блок не е произтекъл от „Синьо единство“.

Още по темата
Димитър Иванов  пък смята, че е неприемлив начинът и причините, поради които е поискано прекъсването на преговорите със "Синьо единство".

Въпреки че предложението на лидера на ДСБ Радан Кънев да се прекратят разговорите със „Синьо единство“ за участие в Реформаторския блок не е било прието, от понеделник насам има срещи, но никой не ни кани на тях, каза Иванов.

Той заяви, че в нито един момент не са обсъждани имена за листи. Така опроверга думите на Мартин Димитров, който се отцепи от „Синьо единство“ и обяви, че причините за провала на преговорите са претенции към евролистите, с които Реформаторите не са се съгласили.

Христо Панчугов заяви, че неучастието на "Синьо единство" в Реформаторския блок ще е по-скоро загуба, защото блокът е имал потенциал да се превърне в нов модел на правене на политика в България.

Панчугов заяви, че са против квотния принцип и мнозинствата в Блока, а са за равнопоставеност и консенсусно взимане на решенията по важни за коалицията теми.

"За нас идеята за РБ минава през размиване на партиите в него и изграждане на естествена среда за лидерство, посочи Панчугов. Това, което изненада партньорите ни в Реформаторския блок, е отказът на "Синьо единство" да смени разговора, за да може да договорят едни места за едни хора, каза председателят на партията. Двете неща, по които всъщност се разминаваме, са нежеланието "да се изгорят мостовете" за излизането от тази коалиция във всеки следващ момент и "мината", която залагат пред развитието на Реформаторския блок с квотите и мнозинствата, договаряни в момента, каза Панчугов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase