Георги Марков. Снимка: ГЕРБ

Независимият вече народен представител Георги Марков обяви пред БНР, че не е съгласувал с Бойко Борисов напускането си на ПГ на ГЕРБ.

"С г-н Борисов не съм говорил, че напускам. Към г-н Борисов, г-н Цветанов нямам нищо, аз имам проблеми с тези хора, които ръководят парламентарната група - "дружинните ръководители", обяви той.

Още по темата
Марков отказа да назове поименно кои са, но обясни: "По-известните, да речем. На първия ред. Аз не искам да ги споменавам и да ги казвам, защото… просто има кой да ги съди и тях – че съм бил натресен вътре, това е най-мекото, което… че Цветанов откъде ме е докарал, че аз съм търсел някакви облаги".

По думите му нападките срещу него започнали веднага след като се върнал от посещение в Румъния, където бил заедно с премиера Пламен Орешарски на среща с българската общност.

"Тогава се видяхме за пръв път така наблизо с г-н Орешарски в залата с българите. Те му оставяха въпроси, които са наболели за българите там – за църквата, че няма българска църква в Букурещ, че сградата, в която в момента се подвизават, се събаря и т.н. Той им обеща да им съдейства, след което г-н Орешарски си хвана самолета и си замина за България. Аз си запалих колата и тръгнах да вървя за България, за парламента. В момента на събуждането си телефоните ми звъняха. Обадиха ми се хора от Изпълнителната комисия, PR-и т.н.: "Жоро, какви ги вършиш? Как не те е срам да пътуваш със самолета на г-н Орешарски?"... Аз им отговорих, че това… не знам кой им е казал така. Отначало го взех това нещо на майтап... И какъв е проблемът, викам, че съм бил с г-н Орешарски на една маса? Все пак г-н Орешарски е премиер. Партийните проблеми и партийните ни отношения не могат да надминават националните ни интереси", настоя той.

“Не съм подстрекавал и не съм карал никой от групата да напуска ГЕРБ. Това решение съм си го взел сам. Вчера се обадих на най-близките си приятели и им казах”, продължи той.

На въпрос защо не напусне и парламента, а напуска само ПГ на ГЕРБ, както го призовават бившите му колеги, Марков отвърна: "На Томислав (Томислав Дончев – бел.ред.) искам да му кажа, че съм донесъл малко повече гласове за тази партия".

"Ако някой се е надявал аз да бъда този един глас, който ще помогне на управляващата коалиция, не съм аз този един глас", зарече се вече бившият депутат на бившите управляващи.

След напускането на свищовския народен представител групата на ГЕРБ остава с 96 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase