БСП и ДПС още не знаят дали ще подкрепят създаването на временна анкетна комисия за разследване на случая с бившия зам.-председател на НС Христо Бисеров.

„Атака“ пък не виждат причина да не подкрепят подобно решение. По-рано днес ГЕРБ обявиха, че са внесли предложение за създаването на такава комисия. Те направиха паралел със създадената вчера комисия за разследване на случая с Михаил Михов – Мишо Бирата.

Не считам, че е уместно да се прави подобен паралел. Виждам, че органите работят твърде бързо по случая с господин Бисеров и предполагам, че най-скоро време ще излязат с данни какво точно се е случило, заяви Борислав Гуцанов от БСП. Той допълни, че не знае дали са изтекли данни от някъде за готвените действия на компетентните органи срещу Бисеров, или това са предположения на ГЕРБ. Опозицията поиска временната комисия да разследва това.

Още по темата
Гуцанов беше категоричен, че смисълът на комисията за Мишо Бирата е да се покаже лицето на едно силово управление, което до голяма степен е повлияло негативно на икономиката на страната, за да не се допусна подобно нещо повече.

Той не отговори директно дали левицата ще подкрепи искането за комисията, или не.

Нека да видим точно какво ще внесат. По принцип аз съм готов на всякакъв вид диалогичност, когато става въпрос за доброто на държавата ни, каза депутатът от БСП. По негови думи, ако се внася нещо само като контрапункт на комисията за Михов, това не е продуктивно. Той уточни, че няма данни какво точно се е случило с Христо Бисеров.

Надявам се компетентните органи възможно най-бързо да се произнесат по този случай, заяви Гуцанов.

Искам да видя официалните мотиви за искането на такава комисия и тогава бих могъл да се произнеса, беше лаконичният отговор на зам.-председателя на НС Алиосман Имамов от ДПС.

Не това е задачата на парламента, тогава когато тече процедура пред други институции, каза и председателят на правната комисия Четин Казак от ДПС. Той също отхвърли паралела с комисията за Мишо Бирата. Там има сериозни данни за злоупотреба с власт, там има аргумент. Тук политическите проблеми бяха решени още в самото начало с подаването на оставката, коментира Казак.

Аз не виждам причина да не подкрепим, каза пък Павел Шопов от „Атака“.

Винаги сме подкрепяли създаването на комисии, допълни той. По думите на Шопов един от въпросите, на които трябва да се отговори, е дали няма теч на информация. Той обясни, че „Атака“ винаги е искала да се създават подобни комисии за разлика от ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase