Хасан Адемов. Снимка: БТА

"Това, което се случва вътре и извън парламента, е притеснително, но кабинетът трябва да прави това, което е заложено в програмата на правителството на Пламен Орешарски", заяви социалният министър Хасан Адемов пред БНТ.

"Докато имаме парламентарна подкрепа, ние трябва да изпълняваме своите задължения, защото проблемите, които стоят пред държавата, са изключително сериозни и ако правителството спре да работи, това означава, че хаосът ще бъде пълен", подчерта той.

Министър Адемов призна, че обстановката в която се работи в парламента, е изключително тежка и на "никого не е приятно да работи в такава обстановка". "Но ние сме задължени да работим, защото държавата не може да спре, например не можем да спрем пенсиите", отчете социалният министър.

Още по темата
По думите му очакванията след близо 4-годишното замразяване на по-голямата част от социалните плащания, както и очакванията на отделните съсловия и браншове са изключително завишени.

"Желанието на екипа на правителството и лично моето е всички пенсионери да получат коледни надбавки, но очевидно е, че няма как това да се случи, защото става въпрос за огромен финансов ресурс, с който в момента правителството не разполага", уточни Адемов.

Той отново потвърди, че ще има коледни  добавки за пенсионерите с размер на пенсиите под прага на бедност, който за следващата година е 251 лв. Става въпрос за милион и 14-15 хил. пенсионери, пресметна социалният министър.

"Знаете, че Народното събрание дари 12 млн. лв. главно за пенсионерите", посочи още той.

Социалният министър коментира и случая с неговия бивш съпартиец Христо Бисеров, който е разследван за финансови измами. Адемов обясни, че ако има някакъв проблем, прокуратурата трябва да докаже какъв е проблемът и да вземе съответните мерки.

"Няма политически чадър, нито пречка от страна на ДПС, нещо което не се случваше в последните години. Нали си спомняте, че след случая с Мишо Бирата, след случая в Банкя, нещата не стояха по този начин. Сега прокуратурата се занимава съвсем в рамките на закона с този случай", посочи Хасан Адемов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase