Министър Хасан Адемов. Снимка: БТА

Социалният министър Хасан Адемов не изключи възможността коледните надбавки за пенсионерите да са под 50 лева. Окончателно решение по въпроса обаче се очаква към 15 ноември, посочи той.

"Всички сме ентусиазирани да намерим тези пари, въпросът е какъв ще бъде размерът на тези плащания", каза Адемов, според когото справедливото е всички да получат еднаква надбавка.

Възможностите на бюджета обаче не позволяват всички пенсионери да получат допълнително пари. Очакването на министъра е само тези с пенсии под 251 лева – колкото е линията на бедност за догодина, да получат надбавки. Става дума за малко над 1 млн. пенсионери, които ще получат до 50 лева.

Още по темата

Очертават се допълнителни разходи тази година, призна и финансовият министър Петър Чобанов. Освен коледните добавки за пенсионерите, той посочи ситуацията с НЗОК и допълнителния ресурс, който ще бъде необходим за справяне с кризата с бежанците.

Чобанов обаче заяви, че успешното стартиране на „Южен поток“ ще създаде заетост и допълнителен растеж, както и допълнителни приходи догодина.

„Няма вариант опозицията да ни подкрепи поне по отношение на това, което виждаме като поведение и критики към бюджета“, коментира министърът след заседанието на икономическата и бюджетната комисия, на което проектозаконът мина на първо четене.

Според него обаче предишните управляващи първо трябва да бъдат критични към себе си за водената от тях политика. Чобанов каза още, че политиката на ГЕРБ не може да бъде „санирана“ нито за няколкото месеца управление до момента, нито с един бюджет.

Финансовият министър уточни още, че правителството ще се постарае средствата от новия фонд за регионите, за който са предвидени 500 млн. лв., да се разпределят пропорционално доколкото е възможно, но това зависи от проектите, които ще бъдат представени.

Според него се наблюдава подобряване на работата на приходните агенции през октомври. Това е една система, която доста трудно може да бъде съживена на практика за един-два месеца, тъй като през последните години бяха направени и в двете приходни агенции структурни промени, които не бяха добре обмислени, каза още той.

Чобанов заяви, че оставя в ръцете на партиите решението дали да намалят партийната си субсидия догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase