Ирина Бокова. Снимка: Булфото
fallback

Правителството предлага на президента да удостои генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова с най-високата степен на орден "Стара планина с лента".

Предложението кабинетът аргументира с изключително големите й заслуги към България, приноса й за укрепване на мира и сигурността в световен мащаб, както и за развитието на политическите и културните контакти на най-високо равнище.

Като генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура, Ирина Бокова е първият български гражданин, заел толкова висока позиция в системата на ООН.

Тя е и първият представител на източноевропейска страна на този пост, както и първата жена, оглавила световната организация, посочват още управляващите.

Според правителството неин личен принос към дейността на Организацията е засилената координация между ЮНЕСКО и другите организации от системата на ООН и ясното посочване на връзката между културата и устойчивото развитие, както и включването по категоричен начин на тази тема в дневния ред на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Гошо

преди 10 години

До popaКогато се ***, това е завинаги! Също когато си злобен. Г.Боков не е безгрешен по времето, когато е командвал в СБЖ. Но не е бил чавдарец, ***! Бил е партизанин в отряда "Никола Парапунов". Попе, по-добре си подготви дисагите за Задушнице, че са се прокъсали от много влачене. А на всички, които злобеят по адрес на Ирина, честито - ще имате много време за това благородно занимание...

23

Гошо

преди 10 години

До Анонимен 18Е, това сте, потомци на фашагите!Странно как реши, че имам нулев морал и познания по история. Точно там ще те скъсам, интелигенте!И не само там.Щом свинете станаха ***, ясен си ми.Учи думички, понятия, чети бе, недоучено! Претендирам, че IQ-то ми е с поне 20 пункта над твоето. Хайде да си устроим интелектуален дуел.Предлагам да е в МЕНСА.Мен в Америка ме нарекоха "Walking Encyclopedia Britanica", знаеш ли какво е това? Един от вас се гордееше,че е гледан в дантелени пелени.

22

popa

преди 10 години

BASHTA I, AH AKO ZNAEHTE KAKVO E NAPRAVIL BASHTA I......,,VELIKIYAT SHUMKAR''...GEORGI BOKOV.....?????....OT BRIGADA CHAVDAR!!!!

fallback