Снимка: София прес

Депутатите от БСП Димчо Михалевски и от ДПС Джевдет Чакъров обвиниха ГЕРБ за грешки в управлението, което довело до задълбочаване на различията между регионите.

"За да има провал в политиката на едно правителство, е нужно поне минимално критично време, през което с действие или бездействие то е нанесло щети, които да се квалифицират като провал, а днес е едва 145-ият ден от управлението на настоящето. Така че или ГЕРБ има коренно различна цел - като например да пречи и да изяжда времето на парламента за смислени закони, или наистина не разбират и нямат представа как функционира политиката", пръв нападна Михалевски по време на дебатите за вота на недоверие.

Още по темата
Според него на практика правителството на ГЕРБ е замразило всички инструменти, които имат отношение към регионалната политика.

Той упрекна ексуправляващите, че са намалили общите разходи на общините с 20 на сто, а спадът на общите им разходи спрямо БВП е с 30%.

"Спадът на капиталовите им разходи е 2,7 пъти през 2012 г. спрямо 2008 г. Раздаваха се пари на партийно приближени общини", упрекна още соцдепутатът бившите управляващи.

На критиките на Лиляна Павлова, че тройната коалиция е виновна за лошото планиране на средствата по Оперативна програма "Регионално развитие", Михалевски отвърна, че това всъщност е била най-добре подготвената програма за този период, но днес вече е рискова заради кабинета на Бойко Борисов. 

Накрая той нападна ГЕРБ и заради случая с надстройките на къщите на жителите от Несебър.

"Нападнахте хората в Несебър по море със затворници и жандармерия, за да им разрушите надзидовете", скочи той. 

Джевдет Чакъров пък коментира, че по време на управлението на ГЕРБ са се задълбочили различията между регионите, което се дължало на грешки при някои оперативни програми.  

"По времето на ГЕРБ за приоритет бяха обявени само големите населени места, грешният управленски подход за делене на малки и големи населени места доведе до още по-големи различия и това доведе до обезлюдяване на селата", разкритикува ги Чакъров. 

В защита на предишното управление пък се изказа Цвета Караянчева от ГЕРБ.

"Всеки, който е пътувал по магистралите на ГЕРБ, знае колко е хубаво, обаче хората все още очакват вашата родопска магистрала, има и междуобщински пътища, които не са пипани по 30 години", обрисува тя сегашното управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase