Лиляна Павлова Снимка: архив, БТА

Премиерът Пламен Орешарски и министрите му бяха посрещнати с викове „Оставка” от опозицията в парламента, когато влязоха в 9,50 ч. в пленарна зала, за да участват в дебатите по вота на недоверие за „провал в областта на регионалното развитие и инфраструктурата, внесен от ГЕРБ.

Това даде повод на председателя на Народното събрание Михаил Миков да упрекне депутатите, че „стадионното поведение не е присъщо на парламента, но всеки сам избира формата на политическото си поведение”. 

За разлика от първия вот, внесен от опозицията и блокиран от нея нарочно, като целта на отказа на ГЕРБ да проведе дебати по същество беше желанието на бившите управляващи да покажат зависимостта на властта от „Атака”, този път мотивите за искането за предсрочното освобождаване на кабинета бяха изложени от Лиляна Павлова, която беше министър на регионалното развитие в правителството на Бойко Борисов. 

„Това е вторият вот на недоверие и представлява логично продължение на първия за провала в инвестиционното проектиране. Няма друго правителство, което да се е ползвало с толкова нисък кредит на доверие от обществото”, заяви тя и припомни, че още от първите си дни кабинетът на Орешарски работи в условия на протести. 

Оценката на ГЕРБ е, че още в първите 100 дни правителството постави под риск стабилността на страната ни, показва непоследователност и обърканост. 

Кабинетът показа политически реваншизъм, непрозрачност и отказ от градивност, упрекна Павлова. Противоречивите решения на правителството показват неговата немощ. Обявено като програмно, до стотния си ден правителството не представи програма. Това правителство показа, че още от първия си ден не е наясно какво управление ще показва, коментира още тя. 

Според нея и до днес липсват мотиви и не е ясно защо от едно работещо Министерство на регионалното развитие и благоустройството се създадоха две неработещи министерства. 

Заради това мотивите за искането на вота на недоверие са свързани и с блокирането на инвестиционните процеси.
Налице е хаос и пълно блокиране на администрацията, директна намеса в органите на местната власт, общините бяха лишени от правото да водят инвестиционна политика. Провалът в областта на регионалната политика доведе и до задълбочаване на различията в отделните региони на страната, каза още Павлова. 

Тя упрекна управляващите, че в законодателен аспект няма нито една нормативна инициатива на министерството на регионалното развитие. Лиляна Павлова предупреди и за опасности пред страната, защото сега се планира следващият програмен период на ЕС. 

„Имаме опита от предишното програмиране на настоящия период от тройната коалиция, която направи така, че сега да има такава съществена диспропорция за финансиране”, коментира тя.
Гласуването на вота на недоверие е крачка напред за излизането от икономическата и политическата криза, в която се намира страната, заключи депутатът от ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase