Богомил Манчев. Снимка: БТА

Възможно е и други длъжностни лица да бъдат привлечени към делото срещу бизнесмена Богомил Манчев, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Днес Манчев беше обвинен за това, че е помогнал на бившия шеф на НЕК Крум Атанасов да присвои държавни пари.

Естествено, че за енергийните министри става въпрос, заяви Сарафов на въпрос дали става въпрос за енергийни министри.

Плащанията по проекта АЕЦ "Белене" са продължили по времето на двама бивши министри на икономиката и енергетиката – Делян Добрев от ГЕРБ и служебния министър Асен Василев, и на сегашния – Драгомир Стойнев.

Още по темата

С повдигнати обвинения по разследването от днес освен Манчев са и бившите изпълнителни директори на НЕК Иво Лефтеров и Крум Атанасов, както и директорът на "Уорли Парсънс" Събин Събинов.

Събинов е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 50 хил. лв., Лефтеров и Атанасов са с по 10 хил. лв., а както стана известно по-рано днес, на Богомил Манчев е наложена гаранция в размер на 1 млн. лв.

Борислав Сарафов уточни, че Иво Лефтеров е обвинен в безстопанственост. Крум Атанасов е разследван за това, че от 10 януари до 24 юни, когато е бил директор на НЕК е присвоил 8 млн.лв.

Възможно е в хода на разследването, след съответния анализ, кръгът на обвиняемите да бъде разширен, заяви Сарафов, като допълни, че това ще бъде преценка на наблюдаващия прокурор.

Сарафов съобщи и за докладна записка, написана от прокурор по разследването, в която обвинителят описва как Богомил Манчев е отправил закани, докато е бил в следствието днес, към него и към главния прокурор Сотир Цацаров.

Сарафов прочете написаното от прокурора в докладната записка, което гласи, че Манчев "видимо ядосан" е заявил, че няма да се разправя с него и останалите следователи, а лично с главния прокурор Сотир Цацаров. Сарафов уточни, че имало и други закани, но не пожела да ги сподели с журналистите, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase