Президентът Плевнелиев. Снимка: Булфото

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще наложи вето на спорния параграф 12 за досиетата, който ако бъде върнат ще позволи кадри на ДС отново да застатан на ръководни постове в държавата.

"Крайно време е да оставим досиетата в историята. Не мога да подкрепя връщането назад", заяви той в предаването на БНТ "Панорама".

Още по темата
"Когато казах, че свалям доверието от правителството, бях честен към нацията. Хората очакват повече от политиците. Хората искат прозрачност и прогнозируемост", коментира поведението си държавният глава.

"Разделението на нацията не може да е цената на успеха на когото и да било от политиците", категоричен бе държавният глава и допълни: "Народът не може да бъде разделен - той не е разделен за европейското бъдеще на нацията, ние искаме институции, достойно място, просперитет. България днес, през 2013 г., очаква повече, хората искат прозрачност".

Росен Плевнелиев обяви, че не държи толкова да е силен президент, но държи да е полезен президент.

"Президентът е модератор, той не е нито посредник, нито представител на някого в обществото. Това да чуеш нацията - това разделение ли е", попита риторично той.

"Гражданите посочиха проблемите категорично. Аз питам когато гражданите посочат проблемите, не би ли трябвало политиците, обещали да ги решат, когато влезат в парламента, да ги решат?", попита още Плевнелиев.

Президентът напомни, че е призовал парламентът да приеме декларация за националните приоритети. Това е била една от стъпките му за единение, като не е имал специално отношение към която и да е политическа сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase