Бойко Борисов. Снимка: Impact Press Group

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на СДС Божидар Лукарски, председателя на ДСБ Радан Кънев и председателя на Съюза на репресираните заради връщането за разглеждане в пленарната зала на параграф 12 от Закона за досиетата.

Бившият премиер се позовава в писмото си от програмата на парламента, където за периода от 2 до 4 октомври е включен за разглеждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за досиетата.

Проектът е внесен от група народни представители от БСП и "Атака" и чрез него се възстановява отмененият параграф 12, действал в периода от 2006 г. до края на 2012 г.

"Ще напомня, че тази законова разпоредба предвиждаше императивна забрана Комисията по досиетата да обявява принадлежност към тоталитарните служби за сигурност за онези лица, изпълняващи публични длъжности или публични дейности, които са заемали постове в цивилното и военното разузнаване от началник на сектор или началник на секция нагоре след 1991 г.

Този параграф срещна обоснована критика сред представителите на гражданското общество. По тази причина ГЕРБ преди една година взе политическо решение и заедно със "Синята коалиция" в 41-вото Народно събрание приеха отпадането на тази правна норма", пише Борисов до сестринските сини партии от ЕНП.

Лидерът на ГЕРБ уточнява, че подпис под този проект, който ще допусне връщането на кадри на Държавна сигурност отново във властта, са сложили депутати от БСП и "Атака", а от вчера –  и от депутатите от ДПС.

"Осветяването на истината за дейността на ДС е задължително условие за нормализиране и спокойното функциониране на демократичния правов ред в началото на 21-ви век. А познанието за тази истина е споделена ценност", пише още Борисов.

По думите му целта на тази инициатива не е нищо друго освен съзнателно прикриване на зависимости, които са абсолютно неприемливи в една съвременна демокрация.

Dnes.bg припомня, че параграф 12 падна, след като депутатите от "Синята коалиция" в предишното НС - Иван Костов и Йордан Бакалов, предложиха отмяната му и това предложение беше подкрепено от ГЕРБ.

Скоро след премахването му от Закона за достъп и разкриване на принадлежността на български граждани към ДС и РУМНО Комисията по досиетата обяви и първите имена на агенти и служители, които до декември 2012 г. бяха скрити по силата му.

Тогава на светло излязоха имената на действащия и в момента директор на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров, Пламен Шукюрлиев, дипломат от кариерата и бивш посланик в Иран до 2010 година, декана на Историческия факултет Пламен Митев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase