Снимка: архив, Булфото

Законът за досиетата и службите отново ще скарат опозиция и управляващи.

Причината този път е решение на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Вчера членовете от БСП, ДПС и „Атака“ подкрепиха връщането на Параграф 12 в Закона за досиетата. ГЕРБ са се противопоставили на тези намерения.

Спорният текст предвижда отмяна на забраната да се проверява принадлежността към бившите тайни служби на лица, които са били началници на отдел или на сектор във военното разузнаване и Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г.

По времето на ГЕРБ тази забрана беше отменена, което предизвика недоволство у тогавашната опозиция. Сега като управляващи те се готвят да го възстановят.

Параграф 12 в Закона за досиетата трябваше да отпадне и е абсолютно нецелесъобразно да бъде възстановяван, категоричен беше бившият зам.-министър на вътрешните работи и сега депутат от ГЕРБ Веселин Вучков.

Според мнозинството отпадането на параграф 12 от Закона за досиетата поставя в риск живота на наши служители на службите ни в чужбина.

Законът за досиетата, така както е приет през 2006, въвежда забрана Комисията по досиетата да оповестява принадлежност към ДС на определена категория лица, заемащи ръководни позиции в цивилното и военното разузнаване, обясни бившият зам.-министър.

По негови думи обаче принципната позиция на демократичността изисква член 12 да отпадне и да не бъде възстановяван. Вучков припомни, че в предишния парламент решението за отпадане на текста е било взето след инициатива на т.нар. традиционно десни партии.

Според него няма опасност за агентите ни, защото в самия закон си има защитни механизми, които могат да спрат оповестяването на принадлежност, когато се създава опасност за техния живот. 
В закона за досиетата от 2006 година има един текст, в който е предвидил точно такива опасности, обясни депутатът от ГЕРБ.

Става въпрос за член 32, ал. 1, който казва, че Комисията по досиетата е единственият орган, който може да прецени дали е налице някаква опасност и се дава възможност тя да не обяви принадлежност към тоталитарните служби. Решение да не се обяви принадлежността му може да се вземе, след като се напише подробен доклад от въпросната служба, в която се обосновава искането. Според Вучков при такава процедура няма опасност от теч на информация.

Той беше категоричен, че в службите продължават да работят много професионалисти.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на СДС Божидар Лукарски, председателя на ДСБ Радан Кънев и председателя на Съюза на репресираните заради връщането за разглеждане в пленарната зала на параграф 12 от Закона за досиетата. В него той ги призовава за общи действия да спрат връщането на текста в Закона за досиетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase