Данаил Папазов Снимка: БТА

„Създадохме в БДЖ звена по маркетинг, които активно да търсят клиенти и резултатът е налице – в края на август вече превозваме три пъти повече товари. Така загубите на БДЖ са намалени със 7 млн. лв.”, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7.

Министърът увери, че в следващия програмен период Оперативна програма „Транспорт” ще разполага с 1,5 млрд. лв. и ръководеното от него ведомство предлага те да бъдат разпределени наполовина за железопътна и за транспортна инфраструктура. Ще бъде подготвен и голям пакет от проекти за следващия програмен период, за да могат проектите да се заменят при необходимост и да не се губят средства.

Данаил Папазов отново увери, че "Български пощи" няма да се приватизират, а ще се работи по закъснялата реформа в тях. Новата програма предвижда пощите да включат нови услуги, като в техните станции в малките градове започнат да се предлагат книги и училищни пособия.

Идеята е 24% от печалбата от тези продажби да остават за пощите, а 9% да се разпределят директно за служителите, които са ги осъществили, каза министърът.

Папазов посочи, че от 2011 г. държавата не е заплащала за универсалната пощенска услуга, неговият екип е заварил само 2 млн. лв. в бюджета и това е довело до протестите на пощенските служители в последно време.

Сега ведомството мобилизира финансови резерви, за да свали напрежението в системата и вече са осигурени 6,5 млн. лв., които ще бъдат изплатени до края на годината.

Министърът увери, че не е възможно 1 милион души да останат без покритие за цифрова телевизия от 1 октомври. Той потвърди, че цифровизацията ще обхване 95% от територията на страната, а след спирането на аналоговия сигнал МТИТС ще направи бърз анализ, за да се види къде не достига цифровият сигнал и да се вземат мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase