Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Задължение на председателя на Народното събрание е да осигури кворума в парламента, заяви пред Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той подчерта, че ще поиска днес оставката на Михаил Миков като председател на 42-рото НС.

Вчера заради липса на кворум не се състояха дебатите по поискания от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски. Цялата група на "Атака" е на семинар в Брюксел, а депутатите от ГЕРБ не се регистрираха, заради което заседанието се провали.

 „Ако в парламента нямат кворум и днес, ние няма да се регистрираме отново. Това са парламентарните прийоми – опозицията трябва да създава колкото се може по-малко комфорт на управлението“, категоричен е Борисов.

"Вчера с нашите действия ние показахме, че кворумът в залата е задължение на председателя на парламента и на мнозинството. Не ние трябва да осигуряваме кворума. Как ще управляваш, ако нямаш мнозинство. Действащото правителство не се подкрепя дори от партията на Пламен Орешарски и неговите коалиционни партньори. Ще се регистрираме в момента, в който другите партии имат кворум, като не могат да направят кворум – да си отидат", категорично заяви Борисов.

Още по темата
Според него в момента в Народното събрание има конфигурация, която не отговаря на резултатите от изборите. ГЕРБ е първата политическа сила, която два пъти поред печели избори, отбеляза лидерът на партията. 

Вотът не е проведен не поради вина на ГЕРБ, а защото няма кворум, повтори отново Борисов и каза, че парламентарната му група ще внесе още един вот на недоверие по същата тема. 

Относно "Атака" той коментира, че партията не е опозиция, а тя крепи парламента.

Борисов определи лидера на БСП Сергей Станишев като "най-безпомощния човек вчера". "Мандатоносителят Станишев се успа и не дойде", добави той.
 
“Ако ние сме джентълменът, значи БСП е дамата”. Така лидерът на ГЕРБ отговори на думите на Станишев, който вчера заяви, че „поведението на ГЕРБ е като на джентълмен, който ухажва една дама в продължение на седмици, кани я на вечеря и накрая тя склонява и той не се явява”.

„Ама че тази дама се явява много паднала. Много зависима от ДПС и изцяло издържана от "Атака". С тази дама ние никога не сме се ухажвали, не искаме да вечеряме, нищо не искаме да правим с тази дама. Моля ги, заради симпатизантите на БСП, да не се отъждествяват с дама, заяви още Борисов.

Относно думите на президента Росен Плевнелиев, че определени олигархични къргове имат влияние в политиката, бившият премиер отсече: "Аз не съм адвокат на г-н Плевнелиев".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase