Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото
fallback

Демократи за силна България обявиха, че правителството не защитава интересите на страната ни в арбитражния спор с "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене", предаде БТА.

Тъмносиният Димитър Бъчваров настоя днес, че кабинетът и икономическото ведомство са бездействали по осигуряването на информация и правна защита по спорния казус.

Следващото заседание по арбитражното дело в Париж е на 25 октомври, а на него "Атомстройекспорт" съди НЕК заради поръчано и неплатено оборудване за над €870 млн. по спрения проект за строеж на втора атомна централа.

Oще по темата
"Наетата от България авторитетна адвокатска кантора за защита на страната ни по казуса е изпратила последно предупредително писмо, в което казва, че поради бездействие от страна на българското правителство, се повишават рисковете за лош изход в спора", каза Бъчваров, след като сутринта и от ГЕРБ алармираха по същата тема.

"Останало е критично малко време, в което трябва да се вземат незабавни мерки, които правителството досега не е предприело, за да се предотврати загуба от 1 млрд. евро по иска на "Атомстройекспорт", както и много тежки други последстивя за националната сигурност, които ще се породят през НЕК и енергийната система на България", добави той.

По думите му в момента никой не знае какви дейстивя са предприети и дали умишлено неблагоприятните последици не са провокирани, вместо да бъдат предотвратени от отговорните министри и други длъжностни лица.

"Документите доказват, че правителството укрива важна информация от наетата от България адвокатска кантора", категоричен бе и Иван Иванов от ДСБ.

От ДСБ настояват премиерът да представи отчет за всички действия, предприети от него, за защита на българските интереси в арбитражното дело срещу "Атомстройекспорт".

"В създалата се ситуация, виждаме още един силен аргумент в подкрепа на искането на протестиращите за оставка на правителството на Пламен Орешарски", каза Иванов.

"Обикновено заинтересованата страна притиска своя защитник да дава отчет, да представи увереност и сигурност, че делото ще бъде спечелено, това е безпрецедентен случай, в който защитникът алармира, че няма съдействие от страна на заинтересованата страна", коментира още Иванов.

По думите му ДСБ ще подпише и изпрати сигнал до главния прокурор, който да разследва действия или бездействия, които умишлено са довели до ущърб на интересите на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 10 години

Обадиха се и тези от хората на Костов.Тези които най-много искат България да бъде енергозависима от Турция.Спомнете си Горна Арда, и за какво плащахме неустойки на Коч холдинг.

28

Анонимен

преди 10 години

Я папагалите от ДСБ отново повтарят това каквото каже Буда.

27

Вожда

преди 10 години

Как мазно говорят комунистите а всички знаем истината за Белене , Кремиковци и за всичките ви кражби ! Тръгнали са да ми правят списък за национални преоритети ! Най важния национален преоритет е да ви свалим от власт и да разтурим анти-Българските партии БСП-ДПС-Атака !

fallback