Снимка: Булфото

Като тежки определи първите 100 дни на кабинета "Орешарски" лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Въпреки усилията да се направи всичко възможно правителството да не работи, то работи и постигна за кратък период от време, в изострена политическа среда, конкретни резултати – и за хората, и за бизнеса, и за държавата като цяло", заяви той пред радио К2.

Той подчерта, че вчера в парламента се е провел важен дебат за подготовката на споразумението с Европейската комисия за това как ще използваме тези милиарди, които са планирани като израз на солидарността на ЕС за България във фондовете.

Относно отправените обвинения към бившия премиер Борисов, че с бездействието си е намалил средствата от ЕС за следващия програмен период, Станишев заяви, че се е позовавал на факти.

Според него строежът на магистралите и пътищата е много важен, но липсва цялостен подход към  тях намалява ефекта им върху икономиката. По темата с европрограмите той добави и, че за първи път ще има отделна оперативна програма за образование, иновации и тяхната реализация. 

На въпрос кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Сергей Станишев отговори, че не смята тази тема като основна в дневния ред на обществото на 14-ти септември, три месеца след номинацията и избора му.

"В онзи момент това бе преценката и на премиера Орешарски, и на г-н Местан, аз от моята позиция не бягам по никакъв начин, аз лично защитих кандидатурата на г-н Пеевски в парламента, защото смятах, че действително има желанието и качествата да свърши тази работа за държавата. За съжаление това вече не може да бъде доказано, защото на следващия ден г-н Пеевски подаде оставка по свое желание, виждайки реакцията на обществото. Поел съм моята политическа отговорност, защото бях една от трите политически фигури, които застанаха зад тази кандидатура", заяви Станишев.

Според Станишев е имало процес на срастване на партия ГЕРБ и държавата и употребата на държавата за партийни нужди. И защити кабинетът, който прави в момента най-вече експертни назначения. и даде пример с повечето министри и зам.-министри, които нямат партийна обвързаност.

Лидерът на "червените" коментира и темата за българската енергетика.

"Ако хората кажат, че не искат АЕЦ, няма да строим "Белене", заяви той. Станишев изрази мнение, че по проекта за АЕЦ "Белене" има няколко въпроса, по които цялото ни общество трябва да отговори.

"Първо, искаме ли да бъдем ядрена държава? Защото, ако повечето българи кажат, че не искат да има атомна електроцентрала, тогава е лесно – не строим нито "Белене", нито седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Във всички стратегии досега, дори и в тези на правителството на Борисов, е записано, че трябва да развиваме ядрена енергетика, да запазим този капацитет, който имаме – интелектуален, технологичен", обясни Сергей Станишев.
Той се застъпи за разумен баланс - и ядрената енергетика, и българските мини да имат перспектива, което означава ТЕЦ-ове, и възобновяемите източници. За шистовия газ пък трябва да се изяснят много неща около екологичните последствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase