Бойко Борисов Снимка: архив, Reuters

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря, че правителството умишлено се опитва да загуби арбитражното дело по иска на „Атомстройекспорт“ срещу НЕК за АЕЦ „Белене“, така че членовете му да вземат комисионна от средствата, които страната ни ще плати при загуба. 

Борисов днес раздаде на журналистите писмо от адвокатското дружество „White&Case”, което ни защитава пред арбитража. Писмото е изпратено на 2 септември 2013 година до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и в него те молят за информация по делото. 

Бившият икономически министър Делян Добрев обясни, че писмото е с гриф „Спешно“.  От адвокатското дружество обясняват, че са имали среща със Стойнев на 9 август и са изпратили вече едно писмо до него на 23 август. И двете касаят необходимостта НЕК да вземе решение за ангажиране на експерти и определени свидетели за делото. Такива стъпки досега от МИЕ не са направени, става ясно от писмото.

Това е съществено за напредъка на защитата на интереса на НЕК, пишат адвокатите в писмото. Защитниците ни обясняват още, че продължителното забавяне на решаването на този въпрос може да стане причина НЕК да загуби арбитража за 1 млрд. евро.

Явно не ги касае това тях, заяви Борисов. По негови думи най-вероятно правителството нарочно бави данните, които иска адвокатското дружество, защото после ще получи комисионна от „Атомстройекспорт“, ако страната ни загуби делото. 

Това е проява не на некомпетентност. Това е проява на умисъл. С това писмо ще сезирам главния прокурор, закани се още лидерът на ГЕРБ.

В писмото се казва, че страната ни трябва да представи своята позиция до 25 октомври, иначе рискува да загуби арбитража. Това е отказ на НЕК да ангажира експерти и свидетели, заяви и Делян Добрев. 

Писмото е стигнало до Борисов по пощата, стана ясно от неговите думи.

Те си играят някакви игрички, които българинът вече няма как да ги плати. Още два милиарда лева да им дадем – българинът не би трябвало да го допусне, заяви още лидерът на ГЕРБ, който нарече писмото скандално.

По думите на Борисов премиерът Пламен Орешарски вече е започнал да подготвя общественото мнение за загуба в арбитража.

Делян Добрев акцентира, че в писмото изрично се споменава, че единствената цел на искането на адвокатското дружество за предоставяне на експерти и свидетели е защита срещу финансовите искания на „Атомстройекспорт“.

„Този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките или решенията нито на правителството на г-н Станишев, нито на това на г-н Борисов, свързани с проекта „Белене“, нито е вид референдум за ядрената енергетиката в България.

„Атомстройекспорт“ просто предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта „Белене“, включително печалбата, която твърдят, че им е отнета в следствие на спирането му. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита, че „Атомстройекспорт“ й дължи“, изчете част от писмото Добрев.

Вече този номер е игран, заяви още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase