Цветлин Йовчев. Снимка: архив, БТА

България ще търси помощ от ЕС за бежанците у нас, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседанието на Националния оперативен щаб.

Йовчев заяви, че скоро ще достигнем до критичната точка за България и страната ни няма да е в състояние без европейска солидарност да поеме този товар. Министърът съобщи, че търсим възможности част от бежанците да бъдат пренасочвани към други страни от ЕС.

„Очакваме да бъде оценено това, което България успя да направи. Страната ни не само отговаря на всички критерии за влизане в Шенген, но се справи и в изключително тежка ситуация. Явяваме се много надеждна външна граница на ЕС”, каза министърът.

Още по темата

Той съобщи, че са намерени помещения в добро състояние за настаняване на 1250 бежанци. По думите му в някои от тях е възможно незабавно настаняване, а в други – до 3-4 дни. Със съдействието на БЧК са осигурени храна и вода за първоначално пристигащите.

Имахме критичен момент през почивните дни, когато не бяха въведени в експлоатация новите места за бежанци, призна Йовчев. По думите му от днес има разрешение на този проблем. Продължава работата по намиране на нови подходящи за настаняване помещения.

Министър Йовчев посочи, че общо 4010 души в момента са в процедура за получаване на статут на бежанци. 1465 от тях са сирийци. Това е границата от чужденци, която можем да поемем, добави той.

Министърът заяви, че 11-те мерки, набелязани от Съвета по сигурността към МС за справяне със ситуацията, са изпълнени в основната им част.

„Работим по мерки, които ще подпомогнат да се активизира обучението по български език – особено сред децата. Това ще им помогне след това да бъдат включени в учебните процеси в различни училища по един или друг начин”, добави министърът.

Направен е списък с необходимите лекарства и ваксини. „Осигурени са медицински екипи, които да минимизират рисковете за България при постъпването на тези хора на наша територия”, каза още Цветлин Йовчев.
Съвсем скоро в Елхово ще започне да функционира разпределителен център, който ще подпомогне организацията на работа по приемане и последващо настаняване на бежанците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase