Снимка: БТА

Бежанците не са терористи, до определена степен хората се страхуват от това, което е непознато за тях. Така регионалният представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН за Централна Европа Монсерат Вие успокои опасенията за възможна заплаха за сигурността вследствие на бежанския поток.

По думите й понякога хората са склонни да асоциират бежанците или чужденците с терористи. Монсерат Вие напомни, че преди един човек да получи статут на бежанец, се прави преглед на различни аспекти от живота му и „ако по някакъв начин е свързан с терористи, няма да получи достъп до страната“.

Много сме благодарни на България и на българския народ, че прие тези бежанци. Това показа на хората, които търсят сигурност, наличието на щедрост и добро сърце, заяви тя.

Монсерат Вие се срещна с премиера Пламен Орешарски в Министерския съвет. В срещата във връзка със ситуацията в Близкия изток и бежанския поток заради конфликта в Сирия участва и представителят на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България Роланд-Франсоа Вейл.

Още по темата
„От наша страна ще бъде предоставена цялата подкрепа, от която страната ви се нуждае. С желание ще предоставим техническата помощ, от която се нуждае правителството, експертни знания и умения в тази област“, увери тя.
Монсерат Вие е убедена, че България ще получи помощ и от ЕС за справяне с потока от бежанци.

Капацитетът на България за настаняването и посрещането на търсещите убежище е надвишен, което означава, че условията, в които те живеят, не са добри, изтъкна тя.

По думите й тези хора трябва да намерят сигурност. Това са родители, деца, които са видели как загиват техни близки и как техните жилища биват разрушавани, и точно поради тази причина са дошли в България – защото имат нужда да намерят сигурност, напомни тя.

Премиерът Пламен Орешарски е уверил регионалния представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН за Централна Европа, че страната ни ще направи необходимото, за да защити тези хора и да подобри условията, в които те живеят.

Тя изрази надежда конфликтът в Сирия да приключи. Надявам се хората да не бягат вече, да намерят живот в безопасност, заяви Монсерат Вие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase