Снимка: Булфото

България може да затвори границата си за бежанци, само ако има опасност за националната сигурност, твърди еврокомисарят.

"Сирийската криза изпрати над 2 млн. бежанци извън страната. Европейската комисия има основна роля в осигуряването на финанси и повече възможности за хуманитарна помощ", каза в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria On Air еврокомисарят Кристалина Георгиева.

По думите й са предвидени около 1,5 млрд. евро за подпомагане на бежанците от региона.

"Колкото повече помагаме вътре в самата конфликтна точка, толкова по-малко бежанци ще има. Осигуряваме предимно медикаменти, подслон и защита", посочи Георгиева.

Тя обясни още, че България, като потенциален пункт за приток на бежанци, би могла да кандидатства по програмата за спешни нужди на ЕК, в която до края на тази година има около 3 млн. евро.

"По тази линия средствата се получават за един месец и трябва да се изразходват за 6 месеца. Можем да пренасочим пари и от еврофондовте. По-конкретно – от социалния фонд, който подпомага безработни и фонда за подкрепа на селските региони", каза още еврокомисарят.

Кристалина Георгиева е категорична, че България не може да затвори границата си за бежанците от Сирия.
"Имаме ангажименти към Европейския съюз и до тази крайна мярка може да се стигне единствено, ако има заплаха за националната сигурност. Потокът от бежанци е предимно от жени, деца и възрастни хора", допълни тя.

По думите ѝ има напредък в предоставянето на хуманитарна помощ, тъй като вече над 14 неправителствени организации имат достъп до конфликтните области, а в началото само Червения кръст можел да подпомага нуждаещите се.

"Над 30 хуманитарни работници са загинали до момента, много са отвлечени или в неизвестност. Едва 40% от сирийците, които се нуждаят от помощ, я получават", заяви още Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase