Снимка: архив, Булфото
fallback

БДЖ няма да фалира, убеден е изпълнителният директор на дружеството Християн Кръстев.

Пред БНТ той обяви, че са възобновени преговорите с кредиторите на железниците.

"Няма как да бъдат отписани тези задължения към кредиторите, трябва да бъдат платени – със собствени средства и с помощ от държавата", настоя той.

Oще по темата

Кръстев обясни, че до края на този месец кредиторите ще дойдат у нас, където ще продължат разговорите за разсрочване на задълженията, тяхното преподписване и изплащане.

"Дълговете на дружеството към момента възлизат на 498 милиона лева. Срокът за разсроченото им плащане сега е 10 години, като за последните три те не са изплащани", поясни той.

Директорът на холдинга потвърди, че решението на Комисията по приватизация е, че за момента се спира приватизацията на БДЖ "Товарни превози".

"Приватизацията, която вървеше, щеше да бъде несериозна и това дружество щеше да бъде продадено за много малко пари. То разполага с активи за 320 милиона, а реално щеше да бъде продадено за около 100 милиона, което не устройва нито кредиторите, нито държавата", пресметна шефът на държавната ни железница.

Християн Кръстев обясни, че са оценени ненужните активи на компанията и предсрочно ще бъдат продадени такива за около 40 милиона лева.

До края на декември пък се очаква да бъде приключено изграждането на електронната система за билетоиздаване.

По думите му повечето вагони са стари, но това не означава, че те не стават за експлоатация.

"Просто вагоните не са поддържани добре. Направили сме нова организация и се надявам в рамките на 6-8 месеца да почистим влаковете, като по този начин вдигнем качеството на услугите", коментира още Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 10 години

БДЖ няма да фалира, твърди шефът на холдинга!!!! ха ха ха ха Този кога се излюпи кога от бизнез взе да разбира Ясно е едно, че докато е "ШЕФФ" - самият той наистина няма да фалира !!!!

10

Анонимен

преди 10 години

Май на коментиращите по-долу не им се е случвало да пътуват с автобус до морето и автобусът да се развали. Или шофьорът да си играе с климатика и ту да е 20 градуса, ту 35 градуса. И да пуши вътре.

Какво БДЖ ?!?! Какви пет лева , бре?... За това БДЖ ли става дума... дето Локомотивите са от Втората Световна..... а вагоните са същите от на баща ми абитуриентската вечер ?!?! ;)... Където ако тръгна с велосипед покрай влака има голяма вероятност да стигна до крайната дестинация доста преди него?!?! За това БДЖ ли говорим?!... За това БДЖ,водено абсолютно умишлено към пълен фалит... за да може да заграбят после кой каквото може от него и да стане точно като "КРЕМИКОВЦИ"!!! Крадливи смешници!!

fallback