Снимка: архив, БТА
fallback

Народното събрание реши, че временна анкетна комисия ще изследва информацията в тефтерчето на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, който вече е обвинен за злоупотреба с длъжностно положение.

През юли прокуратурата показа части от тефтерчето, което съдържа указания за различните преписки и за лицата, които се разследват за конфликт на интереси. Най-често срещаните са: "Да се удари", "Да се забави", "Да се добавят други преписки". А най-често срещаните инициали от кого да се чака обаждане и на кого да се позвъни са "И.Ф.". След скандала Искра Фидосова напусна парламента и ръководството на ГЕРБ.

Временна комисия ще се състои от 8 членове, по двама от всяка парламентарна група, а Кирил Добрев от БСП я оглави. Тя ще работи два месеца.

От БСП и ДПС силно разкритикуваха ГЕРБ за назначението на Златанов и обвиниха бившите управляващи, че на практика са използвали комисията за репресии и саморазправа.

Oще по темата
„Случаят с тефтерчето на Златанов дава основание за искане на проверка на цялата биография на Бойко Борисов”, заяви депутатът от Коалиция за България Красимир Янков по време на дебатите за Доклада за дейността на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за 2012 г., който в крайна сметка беше отхвърлен.

„Записките от тефтерчето на Филип Златанов ни карат да мислим, че държавата като институции – МВР, ДАНС, контролни институции, най-вероятно са били управлявани по същия модел. На българските граждани трябва да бъде отговорено, още повече имайки предвид НАП, която провери имотното състояние на Цветан Цветанов в същия период. Това е основание да се поиска нова проверка. И нова проверка доколко Искра Фидосова е била нотариус”, заяви Янков.

Съпартиецът му Атанас Зафиров припомни, че подчинените на Златанов са се оплакали, че са били манипулирани, защото законите са написани така, че се дават прекалено много правомощия на председателя. Той се обяви за нормативни промени, с които да се регламентира по-голяма отчетност и прозрачност в работата на комисията, защото според него „фамозното тефтерче на Златанов разкри една публична тайна - за използването на един държавен орган за репресии”.

„Колеги от ГЕРБ, вие сте разчиствали вътрешнопартийните си проблеми чрез комисията, ние поне си ги решаваме на конгреси. Няма да ви простя, че вкарахте в български политически живост изрази като „да се удари”, „да се смачка”, „да се поръча”, обърна се към бившите управляващи социалистът Кирил Добрев.

Според него колкото по-дълго ГЕРБ е в опозиция, толкова повече тефтери ще излязат наяве.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също не си спести критиките към бившите управляващи, защото според него тефтерчето показва, че комисията, която уж трябва да е независима, е изпълнявала партийни разпореждания, които са задкулисни. „Няма по-класически пример от това, което ни разкрива тефтерчето на Златанов, има независим орган, на който обаче някой разпорежда и го принуждава да изпълнява политически поръчки.

Така че когато сега някой прави опит да е говорител на протеста, трябва да се сети, че протестите са и заради задкулисието”, коментира той.

Местан беше категоричен, че временната комисия трябва да се опита да надникне зад задкулисието и да се опита да узнае какво се крие зад абревиатурите, без да се меси в полето на прокуратурата. „Българските граждани имат право да знаят по какви механизми е била упражнявана властта на ГЕРБ в продължение на 4 години”, настоя той.

Йордан Цонев от ДПС обърна внимание и на факта, че тефтерчето няма да остане без последици и от страна на Европа. Той припомни, че комисията беше създадена в отговор на критиките на ЕК в няколко доклада по отношение на корупцията по високите етажи на властта.

„Това е скандал пред Европа и ако си мислим ние, че не ни наблюдават под лупа и че това не е доказателство пред Европа, че всяка стъпка тук се изопачава не в борба с корупцията, а в политическа саморазправа, много се заблуждаваме”, предупреди Цонев.

Подобна теза застъпи и председателят на парламента Михаил Миков. 

Според него въпросът за функционирането на комисията й не е частен, а по-широк, защото ще е и в полезрението и на европейските ни партньори и ще повлияе на мнението им дали имаме институционален капацитет да решаваме тежки въпроси.

„Поставят се и генералният въпрос за функционирането на т.нар. независими регулатори и комисии, в които парламентът и президентът излъчват свои представители и след това заживяват своя живот. Така че ще внеса промени в правилника за работата на парламента за по-голямата им отчетност”, закани се той.

Емил Радев от ГЕРБ се опита да защити Филип Златанов, като напомни, че комисията е колективен орган и решенията се вземат от всички членове.

„Много съм любопитен да излезе цялото съдържание на това тефтерче. Нека оставим прокуратурата да си свърши работата, в доста напреднала фаза е. Надявам се това да влезе в съда, за да се произнесе компетентният съд. Да не правим политическо говорене. Да се направи честно разследване и да има присъди за виновните лица”, каза той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

ya

преди 10 години

WTF? "доколко ИФ е била нотариус"... предлагам да направим проверка доколко Георги Първанов е бил президент... Тези хора (в частност Красимир Янков) изтрещяха съвсем. Не е нормално членове на парламента и висшата власт въобще да бълват подобни недоносени изказвания.

33

съда в Страсбург

преди 10 години

Проект Възродителен Процес кога ще влезе в съда в Страсбург , чакаме вече 23 години , ще има ли справедливост на тази Плaнета най сетне?

32

smehurko:)))))))))))

преди 10 години

До голям смяхДа много голям смях е:)))))))))))))комисия която честно ще разгледа тефтерчето с председател другаря ви Колев хванат на границата с незаконно оружие и Валута в особено големи размери.Хе познайте сега къде е той ГОЛЯМ смях в парламента и председател на комисията.Човек който за това деяние закона определа над 15г затвор :)))))))))))))))). И въпрос Имали в света държава забранена със закон партия която да е действаща и На власта :))) да само в Бъллгария справка 1988г..............

fallback