Снимка: Impact Press Group

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков разкритикува службите за сигурност и обясни, че е трябвало по-рано да алармират за опасността от бежанска вълна от Сирия към България. Това стана след днешното заседание на комисията. По негови думи този проблем не е от вчера и е трябвало да подадат информация.

Ние с тези действия, които сега предприемаме, доста закъсняваме, заяви Янков, като обясни, че в доклада за заплахите за националната сигурност е трябвало да бъде отбелязан този проблем.

Комисията по отбрана към парламента отложи разглеждането на проект за решение за обявяване на неутралитет, неизпращане на български военни контингенти и формирования, забрана за предоставяне на територии, военни база при военен конфликт в Близкия Изток. Предложението за неутралитет беше направено от лидера на “Атака” Волен Сидеров и група народни представители.

Още по темата
По думите на председателя на комисията Янков в предложението е записано, че Министерският съвет се лишава от възможности за действие по сирийската криза и това не е редно.

Все още няма пълната информация от ООН, има динамика в поведението на различните страни. От тази гледна точка да връзваме ръцете на правителството не е етично. Затова ще поискаме становище от Министерството на отбраната, заяви Янков и допълни, че след като се предостави становище, ще се върви към решение.

Неджми Али, зам.-министър на отбраната, припомни, че към момента към страната ни няма отправено никакво искане за участие в евентуална мисия в Сирия. Изразили сме позиция, че остро осъждаме използването на биологично оръжие, където и да било по света. От друга страна, сме заявили, че сме за решаване на кризата по дипломатичен път. От друга страна, ако се стигне до военна интервенция, тя трябва да е след решение на Съвета за сигурност на ОНН, както и на НАТО. Все още не е стартирала такава процедура. Едно решение за пълен неутралитет към настоящия момент не би било нецелесъобразно, каза Али.

По думите му страната може да има съвсем различен принос в евентуална мисия – от хуманен характер, с подразделения на екипи от Военно-медицинска академия.

Той припомни, че вече има щаб, ангажиран с бежанците от Сирия.

По думите на Али в момента се прави оглед на освободените войскови имоти, но тяхното възстановяване и пригодяване за бежанци няма да бъде със средства на Министерството на отбраната. Той обясни, че след като се намерят подходящите имоти, ще се направи разчет и ще се търси начин за целево финансиране от републиканския бюджет.

Както Dnes.bg вече писа, министърът на отбраната Ангел Найденов обясни, че бежанските лагери са пълни и ще се търсят възможности за настаняване на бежанци в стари сгради на МО.

По думите на зам.-министъра ще се направи всичко необходимо да не се допускат криминални елементи сред бежанците. Според Али ще се изгради приемен център и ще се изготвят въпросници, които максимално да елиминират този елемент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase