Снимка: Булфото
fallback

1400 са бежанците от Сирия досега, като само за последното денонощие са 54. Имаме поток от около 40-60 човека на ден, съобщи "24 часа". Пред изданието културният антрополог Ивайло Дичев пожела страната ни да предложи  помощ на бежанците, и най-вече на децата."

Защо не проявим инициатива и не приемем сирийски деца, останали без родители. Те са най-нещастните жертви на тази война и са страшно много. В България имаме малко деца. Училищата ни са празни." Дичев обясни, че е наясно, че България няма достатъчно пари да се справи с този проблем, но според него подобен жест е важен не само, за да се покажем пред света, а най-вече - за нашето общество.

По темата за бежанците пред "Новинар" говори и депутатът от Коалиция за България Спас Панчев."България е една от държавите, в която вероятно ще има наплив от бежанци, защото двете страни са били традиционно приятелски много години." , обясни той и допълни, че у нас са завършили хиляди сирийски студенти и страната ни се ползва с авторитет и добро име в Сирия. "Има сирийски граждани, които живеят у нас, и това естествено ще бъде притегателно за част от сирийците да потърсят възможност за убежище в България", отбеляза Панчев.

Той допълне: "Несъмнено ще има желаещи и мисля, че в следващите месеци, ако започнат какъвто и да е вид военни действия, това ще се случи и ще бъдем свидетели на сериозен поток сирийски граждани към България.

Очаквам, че ще има доста желаещи да дойдат, още повече че ние сме част от ЕС, България е мост на арабските държави към ЕС.И това ще накара много хора да потърсят възможности да дойдат тук."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 10 години

Тая *** не ни трябва тук по много причини , да си ги приемат там по техните ***-мисюлмански държавици. Ние тук нашите *** и турци не можем да изхранваме , камо ли още черна ***. Само проблеми ще ни докарат , запомнете.

34

иван

преди 10 години

До КокоЗащо хора като вас си затварят очите? Нашите деца защо са в чужбина? Защото им е приятно там, или защото тук трудно оцеляват?

33

Анонимен

преди 10 години

Само "1400 са бежанците от Сирия досега, като само за последното денонощие са 54". Точно дасъздадат още една ислямистка партия. А бе управлявящи ***, не се ле поучихте от Македония, където албанците от Косово вече имат няколко партии и се стремят да вземат власта.

fallback