Снимка: БТА

Общ преглед

За монополи, концесии и различни случаи на недобри управленски решения е разговарял премиерът Пламен Орешарски с представители на граждански организации и протестиращи.

След двучасовата среща в Министерския съвет Орешарски съобщи още, че ще разпредели по министерства писмено зададените въпроси.
Някои от гостите на премиера обявиха, че са останали доволни от отговорите му, други – не толкова.

Спас Колев от „Свободни, можещи, силни” съобщи, че е станало дума, че се очакват „ексцесии и погроми” на извънредното заседание на Народното събрание, на което ще бъдат обсъдени върнатите от президента Росен Плевнелиев текстове от актуализацията на бюджета.

Още по темата
„Стана въпрос за това, че София вече е наясно, че от провинцията се наемат квартири, за да могат да бъдат запълнени със съответните ударни бригади”, каза Колев и допълни, че е създадена контактна група, която ще определя бъдещия дневен ред на регулярните срещи с премиера и с другите протестиращи. Както винаги на третия път се създаде нещо конструктивно, обобщи той.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заявил на срещата, че подчинените структури на МВР ще осигурят необходимия конституционен ред в държавата и в частност в столицата. Дотук не позволихме да се разиграе онзи тъмен сценарий, който се готвеше по разни скъпи кръчми, кафенета и нощните клубове на София, коментира Колев.

„Февруари месец направихме революция и няма да позволим сега контрареволюция на олигарсите да бламира това, което работи правителството”, добави Нина Гергова от Гражданска инициатива „За нов обществен договор”.

Гергова, която в началото на срещата с Орешарски го призова към решителни действия за „изкореняване на злото”, обясни, че си позволили да посъветват премиера „как да предизвика вниманието на медиите и да направи обучителна програма на медиите какво е новина на деня”.

„За българските медии 50 дни е новина на деня барабани и тъпани, не е новината на деня Законът за обществените поръчки, младежката безработица, какво ще работи правителството”, обвини тя журналистите.

Гостите на Орешарски се представиха като „тези, които свалихме правителството на Бойко Борисов и няма да пожелаем контрареволюция”. Те заявиха, че подкрепят настоящото правителство, но го критикуват, когато не решава някой проблем.

Бисер Миланов, с прякор Петното, от Национално движение „Свобода”, предложил, ако правителството не може да предприеме адекватни мерки срещу платените протестиращи, „да даде воля на нашите членове да използваме доброволни отряди, съвместно с органите на реда за разкриване и залавяне на всички тези организатори”.

Миланов обеща да хване всички платени протестиращи за 10 дни. Пред медиите той посъветва вътрешния министър Цветлин Йовчев „да арестува протестиращи, да арестува полицаи, и после на съд”.

Йовчев обаче не отговорил на въпроса дали е съгласен с предложението за отрядите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар