Снимка: Bulgaria On Air

„Изминалите събития от снощи увеличиха вероятността управляващите да подадат остава. Ако до вчера имаше вероятност около 70% да не я подадат, то днес има 60% да го направят“, коментира в ефира на Bulgaria On Air политологът Първан Симеонов.

„След 39 дни протестът изглеждаше изморен. Искрата, която запали кървавите сблъсъци между гражданите и полицаите, беше автобусът, който се опита да превози затворените депутати в НС, а не обсъждането на актуализацията на бюджета“, твърди той.

По думите му е трябвало да се намери друг начин, за да се изкарат затворените през блокадата. „Не трябваше да обикаля автобусът около сградата на НС“, каза Симеонов.

„Камъните, които хвърляха към автобуса, не бяха толкова много, колкото очаквах, че ще отнесе“, допълни още той.

Политологът очерта няколко варианта за развитие на политическата ситуация след снощните събития.

Още по темата
„Подозирам, че управляващите обмислят ходове за сваляне на напрежението. Струва ми се обаче, че ще бъдат закъснели и най-вероятно всяка отстъпка, която направят, допълнително ще одързостява протестиращите“.

„Не изключвам и варианта, че правителството може да си даде известно време за размишление, но подобна пауза не може да бъде дълга. Съществува и вариантът да подадат много бързо оставка“, посочи политологът.

По думите му изказването на евродепутатът от левицата Ивайло Калфин по повод събитията на жълтите павета е знаково. Калфин написа в профила си във Facebook “...с извинение към милионите гласували преди два месеца, трябват нови избори”.

„Изказването му не е мнението на партията, но е от важно значение за нея, още повече той прави сравнение със зимата на 1997 г.“, коментира Симеонов.

Вижте повече във видеоматериала!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase