Снимка: БТА

Лидерът на левицата Сергей Станишев видя различно лице на снощния протест и интересно съвпадение между факта, че протестът се радикализира точно когато ГЕРБ реши да се върне в НС.

Видяхме, че в момента, в който партия ГЕРБ заяви, че влиза в НС, се стигна до радикализиране на протестите. Очевидно, че това, което се случи вчера, не е случайно. Вчера видяхме едно съвсем различно лице на протестите, заяви Станишев на извънреден брифинг. 

По негови думи някой се стреми към падане на правителството в тази парламентарна сесия и намекна, че зад това прозират интереси на ГЕРБ. 

Гражданите, които протестират със своите основания, трябва да си задат въпроса волно или неволно кого обслужват, заяви той. Според лидера на БСП зад протестите има ясен организатор и той трябва да бъде разкрит.  Председателят на парламента Михаил Миков също беше доста остър в изказването си.

Още по темата
24 юли 2013 09:21
Очакванията за ескалация на напрежението, които отправих на 26 юни, явно не бяха чути. Вчерашната ситуация доказа, че безотговорни политици слагат тежко клеймо на България, заяви Миков. 

Заедно със Станишев и председателят на НС на брифинга присъстваха зам.-шефът на парламента Мая Манолова и депутатът Атанас Мерджанов. Никой от тях не отговори на въпроси. 

Народното събрание е орган и народните представители са избрани не за да работят с ултиматуми и натиск. Очакваме, че МВР, прокуратурата и Столична община ще се опитат да прочетат и да прилагат законите, заяви Миков.  Станишев също направи своеобразно обръщение към всички политици, които са подкрепяли протестите. По негови думи те са легитимирали грозни сцени като вчерашните. Тук става дума за държавността като цяло, отсече лидерът на левицата. 

Очакваме и кметицата на София, която 40 дни се правеше на разсеяна, също да си застане на мястото, нападна той Йорданка Фандъкова. 

Станишев отново индиректно отхвърли възможността за нови избори, като каза, че нов вот ще възпроизведе сегашното НС.

Вчера видяхме съвсем различни протести, с очевидни провокативни действия и с насилие. Полицаите се държаха изключително коректно и имаше съзнателно търсене на сблъсък, отсече лидерът на левицата. Целта според Станишев била дестабилизация.

Диалогът е необходим, обясни той и допълни, че правителството е готово за него. Лидерът на левицата обаче категорично отхвърли възможността да се комуникира с ултиматуми. 

Според Станишев едва ли актуализацията на бюджета е била истинската причина за радикализирането на протестите вчера.  По негови думи повечето протестиращи едва ли знаят точно за какво става дума. Промените и актуализацията на бюджета са необходими. Те са необходими, за да може и след септември хората с увреждания да получават пари, отсече червеният лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase