Снимка: Булфото

В открито писмо до главния прокурор Сотир Цацаров лидерът на "Атака" Волен Сидеров призовава Обвинител №1 да обяви дали има основания за свалянето на депутатския му имунитет. 

В писмото си, изпратено до държавните институции, а и до медиите, националистът настоява, че според чл.70 на Конституцията свалянето на имунитета на народен представител се иска винаги за конкретно престъпление.

Още по темата
"Ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление от общ характер, главният прокурор отправя мотивирано искане за започване на наказателно преследване до Народното събрание, а когато то не заседава – до неговия председател, с което се иска разрешение. Към искането се прилагат достатъчно данни, които са необходимо условие за започването на наказателното преследване. Когато искането е за задържане, Народното събрание се произнася с отделно решение", аргументира се той.

Сидеров настойчиво иска от главния прокурор да обяви дали има постъпили данни, че той е нарушил закона по някакъв начин и дали има основания за искане за сваляне на депутатския му имунитет.

Лидерът на "Атака" разяснява на Сотир Цацаров, че отново според Конституцията, той като народен избраник не носи наказателна отговорност за начина, по който е гласувал и за изказаните от него мнения - независимо къде се е намирал, когато е правил изказването.

Сидеров припомня и че в качеството си на депутат има правото да изразява свободно политическите си убеждения и гражданската си позиция, без това да дава основания да се иска сваляне на имунитета му.

По думите му нападките и провокациите по негов адрес идват от провалили се на парламентарните избори партии.

"Останалите извън парламента политици, вместо да подадат оставки като лидери заради категоричния провал на политиките, които водят, те адресират агресията си към мен и необосновано издигат искания за сваляне на депутатския ми имунитет. В тези провокации участват и бизнес кръгове, близки до бившите управлявали от ГЕРБ, които в момента търпят огромни загуби, благодарени на работата на 42-то Народно събрание, което предприе необходимите мерки в посока прекратяване на корупционните схеми, пише още в писмото си Волен Сидеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase