Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е внесъл в Народното събрание заявление за отказване от депутатския си имунитет по второто искане на прокуратурата.

Председателят на парламента Михаил Миков обяви, че на 24 юни е постъпило искане от главния прокурор Сотир Цацаров за даване на разрешение от Народното събрание за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветан Генчев Цветанов. Искането е класифицирано с гриф на сигурност – секретно.

На 25 юни в Народното събрание е постъпило заявление от Цветанов, с което той изразява писменото си съгласие за снемане на имунитета му като народен представител. На 25 юни изпратих на главния прокурор писмо, с което го уведомих за постъпилото заявление, заяви Миков.

Още по темата

Преди три дни от държавното обвинение съобщиха, че са събрани достатъчно данни за извършени престъпления от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в хода на разследването срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров.

Цветан Цветанов в качеството си на вътрешен министър е отказал да нареди на СДОТО използване на специални разузнавателни средства при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново), въпреки че е имало решение на председателя на Окръжния съд – Велико Търново.

Цветанов вече е със свален имунитет заради нерегламентирано подслушване в СДОТО и вече се сдоби с обвинения.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи по-късно пред журналисти, че до 15-20 дни обвинителният акт срещу Цветан Цветанов във връзка с разследванията срещу Станимир Флоров ще бъде в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase