Мая Манолова. Снимка: БТА

Няма как да се работи под натиск и при поставяне на ултиматуми, при условия на диктат няма да работя, заяви заместник-председателят на парламента Мая Манолова във връзка със случилото се тази сутрин пред сградата на Народното събрание и неуспешните й опити да разговаря с протестиращите.

"За една седмица Изборен кодекс не се приема", посочи Манолова след заседанието на комисията за взаимодействие с граждански организации и движения към Народното събрание. "Светът не е в тези 200 пред парламента само. Поела съм конкретни ангажименти пред моите избиратели и ще ги изпълнявам", допълни още "червената" депутатка.

В хода да дискусията юристи изразиха мнение, че при създалата се криза на представителността, трябва да се запише в изборното законодателство, че ако няма партия или коалиция, получили 50 на сто от гласовете, трябва да има втори тур между двете партии с най-много гласове. Спечелилата политическа сила да получи 120 мандата, а останалите 120 да се разпределят между всички партии, спечелили достатъчно гласове за един мандат, гласят част от предложенията.

Още по темата

За 50 на 50 мажоритарно и пропорционално гласуване, за да бъдат "подрязани" ръцете на партийните ръководства за манипулиране на партийните листи, както и изборност на областните управители, е друга представена идея.

На следващото заседание на комисията след седмица ще бъдат обсъдени три теми, обяви още Мая Манолова.

Това са видът на избирателната система, начинът на гласуване и осигуряване на равнопоставеност на участниците в изборите.

Манолова припомни, че временната комисия за промени в изборния закон си е поставила срок три месеца, за да бъде готова с текстовете по новия кодекс. Възможно е времето да бъде
съкратено, уточни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase