Снимка БГНЕС

Отстояването на идентичността не се противопоставя на глобализацията, напротив – неизменен фактор е за голямото културно разнообразие на света. В никакъв случай не желая обаче да завиваме и в другата посока – на фалшиво патриотарство и кресливи лозунги, които нямат нищо общо с науката, те са повече вредни, отколкото добри.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“, предаде БГНЕС.

Йотова подчерта, че задача на форума е и борбата с все по-завладяващия територии напоследък културен национализъм. „Тази политика води до криворазбран прочит на едно безспорно дело, каквото е Кирило-Методиевото дело. Много са примерите как то се използва за политико-национални интереси като се потъпква неговата достоверност, като услужливо се пропускат факти за сметка на други, или просто се пренаписват“, каза тя.

Вицепрезидентът е категорична, че днес България не оспорва суверенитета на съвременни държави, нито техния език.

„Не пречим на никого да се самоопределя, но много ще пречим именно на тези опити да се приписва история, да се присвояват факти. Ние искаме да бъдем добри съседи, но нека да зачитаме общото ни културно наследство, защото то е разковничето за това да няма спорове и конфликти“, заяви Йотова и добави, че науката и изследванията предпазват от изкушението на създаване на фиктивна история и продължи:

„В последните няколко дни в изявленията на някои политически и правителствени лидери на страни, съседни на нас, за съжаление, точно това можем да видим.", каза тя.

„Ние сме в навечерието на съставяне на ново правителство. Много се надявам в него да попаднат грамотни хора, истински просветени хора, които да съзнават значимостта на тематиката и на проблематиката, на която е посветен днешният форум и да вземат своите решения така, че още една година да можем да си кажем и по-оптимистични думички“, заключи Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase