Снимка: Булфото

Двайсет и пет партии, седем коалиции и един Инициативен комитет отчетоха партийните си харчлъци за предсрочния вот на 12 май.

Първенец по пръскане на пари се оказва Движението за права и свободи. С близо 4 млн. лева е разполагало ДПС-то, за да привлича избиратели, които да гласуват за нея.

От членски внос са събрани 1,240 млн. лева, а 2,741 са от държавната им субсидия. Партията, основана от Ахмед Доган и наследена от Лютви Местан, няма нито един частен дарител, поне това сочи отчетът им пред Сметната палата.

ДПС обаче са използвали в кампанията си над 400 автомобила, предоставени от техни симпатизанти за период от 30 дни. Над 2 млн. лева е отделило движението за външни услуги – клипове, билборди, медийно отразяване и т.н.

3 млн. и 20 хиляди лева пък са помогнали на БСП да стигне до втора парламентарна сила на предсрочния вот. 2,860 млн. лева са собствени средства на партиите, участващи в "Коалиция за България".

Червените се оказаха и с 19 частни дарители, които са внесли по сметките им суми от 50 до 990 лева. Общата сума е близо 78 бона.

1,8 млн. лева са отишли за медийния комфорт на левицата през разгорещения май.

Нито една стотинка като дарение не е влязла в предизборния портфейл на ГЕРБ, става ясно от отчета им. За сметка на това обаче партията е ползвала за месец 130 автомобила, предоставени им от фенове за разпространение на агитационни материали.

С 1 956 867.85 лева е разполагала партията на Бойко Борисов. Всички тези пари са от държавната субсидия, декларират от ГЕРБ пред Сметната палата.

Над 1 млн. 840 хиляди от тях са отишли в различни медии за реклама и медийно обслужване.

Четвъртите в парламента „Атака“ са заделили за вота 584 430 лева, като голямата част от парите са от държавната им субсидия, едва 390 лева са от стопанска дейност на националистическата формация, става ясно от отчета им.

За канцеларски материали и гориво партията е отделила близо 27 бона, над 503 хиляди лева пък са отишли в БНТ, вестници и радиа за клипове, хроники и предизборни обещания на Волен Сидеров.

Меглена Кунева и нейното "Движение България на гражданите“ са набрали за кампанията си малко над 1.120 млн. лева., от дарения са близо 170 хиляди, а от банков заем 877 хиляди.

130 са паричните дарения от физически лица, като най-малкото от тях е 50 лева, а най-големите донори са налели в партията й по 10 хиляди лева.

Отделно от това Кунева и съпартийците й са получили от свои фенове за 30 или за 60 дни безвъзмездно ползване на офиси, павилиони, магазини, принтери и столове, за да могат да развиват дейността си по време на предизборната кампания.

С малко над 2 млн. и 109 хиляди лева са разполагали от ДСБ на предсрочния парламентарен вот. В тях се включват даренията, личните средства на кандидатите им за депутати и собствени средства на партиите, които участваха в коалицията ДСБ-БДФ. Милион и 600 хиляди от тях са отишли за медийни услуги.

Общо 18 души – частни лица са развързали кесията си, за да подкрепят тъмносините в битката им за парламента. В по-голямата си част – 10 души, са дарили на ДСБ по 10 хиляди лева.

РЗС-то на Яне Янев отчита, че няма нито един частен дарител за кампанията си. Партията е получила безвъзмездно единствено офис в Пазарджик, който е бил на разположение на партийните структури за цели 42 дни.

Янев и съпартийците му са били по-свити на вота, разполагали са с едва 505 462 лв., всичките от държавната им субсидия.

416 хиляди лева от тях са отишли за медийни услуги, които обаче не им помогнаха, за да влязат в 42-рото НС.

Скромните 14 519 лева е отделило Глас Народен на Светльо Витков за отминалите избори.

310 лева са от дарения, останалите 14 хиляди и 209 лева са собствени средства на кандидатите, издигнати от партията за депутати.

Едва 2900 лева са отишли за медийно отразяване на изявите на Глас Народен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase