Лидерът на БСП Сергей Станишев. Снимка: БТА
fallback

Дали има смисъл Сергей Станишев да иска вот на доверие от Националния съвет на партията. Около това спориха някои от влизащите БСП-ари на Националния съвет на БСП.

Очаква се те да обсъдят кадровите грешки на столетницата заради избухването на скандала „Пеевски“, който доведе до масовите протести в страната и до брожения в левицата.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви готовност да поиска вот на доверието от членовете на Националния съвет.

Традиционно критични бяха президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов и бившият вътрешен министър Румен Петков. Очаквано пък зад Станишев застана лидерът на младежката организация на БСП Явор Гечев. Младен Червеняков обясни, че според него няма никакъв смисъл от искания вот на доверие от Станишев.

Аз считам, че този вот на доверие е абсолютно излишен. Националният съвет няма никакви правомощия относно лидера на партията. Естествено, той би могъл да има някакви критики към неговата работа, заяви той.

По негови думи основният въпрос, който седи пред БСП, е начинът на взимане на решения. Според него това ставало без достатъчно широко обсъждане и без достатъчна подкрепа. Червеняков коментира и назначения и уволнен за по-малко от 12 часа зам.-вътрешен министър Иван Иванов.

Oще по темата
За Иван Иванов не знам как е бил избран, заяви той. По думите на Червеняков обаче не можем да го обвиняваме във връзки със СИК, при положение че за три месеца, когато е бил на 20 години, е бил председател на застрахователна комисия.

Аз мисля, че трябва да се проведе един откровен болезнен разговор, защото има много отговори, които дължим както на обществото, така и на партията, за целия този порой от кадрови грешки и за начина на взимането на определени решения. Кой е предложил господин Иван Иванов, запита възмутено Румен Петков.               

Аз мисля, че решението за конгрес е повече от наложително. Аз очаквам включително Изпълнителното бюро да прояви разум и то да инициира конгрес, заяви Румен Петков. Според него конгресът трябва да се свика по най-бързия начин.
Доста лаконични бяха Илияна Йотова и Георги Първанов.

Очаквам сериозна дискусия по темите, които хората поставят, каза Георги Първанов (президент на България от 2002 до 2012 г.) Попитан за евентуалния вот на доверие, който се очаква да поиска Станишев, и липсата на тази процедура в устава на партията, Първанов коментира, че журналистите са по-грамотни уставно и организационно от някои хора в ръководството.

На въпрос дали чрез вота на доверие се търси морална подкрепа, той каза, че моралната подкрепа се вижда всеки ден на улицата.

Йотова обясни, че очаква анализ на политическата ситуация и действията на БСП оттук нататък.

Явор Гечев пък защити Станишев. Той обясни, че в момента не е добре да има смени.

Реформите в ръководството на партията в момента не са най-доброто нещо, заяви той. Имаме грижи в държавата и отговорност като политическа партия, допълни Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

калейчо

преди 10 години

Станишко не ка-***...-той е ГОЛЯМ КАП-***!!

40

Варна

преди 10 години

Мишока е мазохист, може да поиска всичко. С аверчето си Орехчето другия мазохист могат да си спретнат оргийка милите.

39

Vaso

преди 10 години

Stanishko, palqcho ti sram nqmash. Ti ne si spechelil izborite

fallback