Лидерът на БСП Сергей Станишев с Илияна Йотова. Снимка: БТА

Лидерът на БСП Сергей Станишев намира за безотговорно да подаде оставката си в сегашния момент, но ще поиска вот на доверие от Националния съвет на партията, който ще бъде свикан в четвъртък.

Това стана ясно след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Ръководството на левицата осъзнава, че изборът за председател на ДАНС на Делян Пеевски е „тежка политическа грешка“ и „сериозен урок“ за правителството и БСП, съобщи Станишев.  

Той определи като абсолютно несъстоятелна тезата, че оттеглянето му от председателското място в левицата ще укрепи правителството на Пламен Орешарски.

В последните дни подобни тези изказаха Румен Овчаров, депутатът Георги Кадиев и други видни членове на левицата, които се разграничиха от избирането на Пеевски за шеф на ДАНС.

„Виждаме дежурната опозиция в БСП, която се опитва да използва сложната ситуация за лични цели“, отсече Станишев.  По негови думи една оставка на ръководството на партията би разклатила почвата и на кабинета „Орешарски“, тъй като БСП е мандатоносител.

„Оставката ми би била бягство от отговорност и подкопаване на правителството“, заяви Станишев. "Би било безотговорно в този момент да се подават оставки, защото това е най-мечтаният сценарий за Борисов и Цветанов, тъй като води до това ГЕРБ да са на власт”, добави той. 

Той се зарече, че на Националния съвет в четвъртък е готов да каже „немалко истини“, защото според него зад загрижеността за партията прозирали лични интереси. „Маските трябва да паднат. Няма по-добра аргументация от истината”, каза лидерът на БСП.

Станишев отказа да назове конкретни имена и обясни, че предпочита да го направи пред членовете на партията, а не пред медиите.

По негови думи оттеглянето му от поста се искало постоянно – преди изборите, след изборите, и било учудващо, че не е поискано и при съставянето на кабинета.

За по-малко от 20 дни бяха реализирани мерки, за които на Бойко Борисов и компания не им стигнаха 4 години, изтъкна още соцлидерът. 

С доста остър тон по темата се изказа и евродепутатът Илияна Йотова, която беше категорична, че всеки от ИБ на БСП е готов да поеме своята отговорност и да подаде своята оставка. Тя обаче загатна, че в левицата се всявало изкуствено напрежение.

„Няма да позволя оставки да се искат от хора, които в началото на кампанията заявиха, че няма да участват в нея“, заяви Йотова.

От левицата видяха и участие на ГЕРБ в нагнетяването на напрежението на „Позитано“ 20. Оттам припомниха, че лидерът на партията Бойко Борисов нееднократно си е позволявал да прави оценки за това кой е по-добрият лидер на социалистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase