Делян Пеевски вече няма да е шеф на ДАНС. Снимка: БТА

Народното събрание отмени решението за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Депутатите бяха абсолютно единодушни в това свое решение.

128 народни представители гласуваха и толкова подкрепиха внесеното от Лютви Местан и Сергей Станишев предложение.
Трябва да кажем на гражданите: „Простете”, заяви депутатът от БСП Димчо Михалевски по време на обсъжданията на решението за отмяна на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Имаме ясно послание и ясно разбиране, че нещата в България са достигнали предел на гражданска чувствителност, добави той.

Според него българският народ е дал ясен знак, че няма да търпи повече това, което се случвало в България през последните години. По думите на Михалевски всички политици трябва да разберат своята отговорност и да са готови на „саможертва”.

Още по темата
По негови думи парламентът не се е справил с изпита на обществото миналия петък. Той призна, че решението за избирането на Делян Пеевски е било непрозрачно и прибързано.

Трябва да съберем сили да поискаме прошка от българския народ, заяви няколко пъти Михалевски.

Той беше категоричен, че трябва да има парламент, но не на всяка цена. Според него следващия път, когато 42-рото НС не отговори на обществените очаквания, трябва да е готово да си тръгне.

Думата взе и Янаки  Стоилов от левицата, който обаче леко се отклони от темата на дебата и настоя за повече прозрачност във финансите.

Ние се изправяме пред въпроса за откритостта в политиката. Пред действителните интереси, които движат тази политика, заяви Стоилов. По негови думи политиката трябва да се доближи до обществените интереси, за да може да „възкръсне”.

Защото днес тя е почти умряла, отсече той. По негови думи народните представители имат задачата да възстановят вярата в институциите.

Той припомни, че вече е изказвал оценката си по темата за избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Депутатът още в петък се изказа критично за това решение и отказа да гласува.

Може ли държавата да регулира икономиката, без да знае къде отиват печалбите, как се използват и как влияят на общественото мнение, запита Янаки Стоилов.

Той се обяви за силно ограничаване на възможността обществени средства да се преливат към офшорни зони.
По негови думи не бива да се допуска при приватизационни сделки да участват офшорни фирми и да не се допуска с такива фирми да се сключват концесионни договори.

Ние ще искаме пълна и конкретна информация за държавните средства -  в кои банки и при какви условия са предоставени тези пари, заяви Стоилов.

Повечето от мъжете в тази зала са били депутати. Ние сме се клели да пазим България от външен и вътрешен враг. Повечето от жените в тази зала са раждали деца, за да има България. Днес въпросът е какво направихме ние с България, заяви Георги Кадиев от левицата, който още в петък открито се обяви против избирането на Пеевски и поиска оставката на Станишев.

По негови думи изборът на Делян Пеевски е бил недопустим. Това, което направихме, изтри усилията на стотици хиляди хора, заяви той.

Присъдата ще я издаде обществото. Аз съм учуден, че сега ще сваляме маски и няма да има лицемерие. Аз си мислех, че това го правихме през цялото време, допълни депутатът. Той предупреди, че всяко едно решение вече може за секунди да събуди общественото недоволство.

Това, което аз очаквам днес, е да направим така, че това никога вече да не се повтори, заяви Кадиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase