Лютви Местан Снимка: архив, БТА

 ДПС още днес ще изпрати до Конституционния съд искане за тълкувателно решение дали Делян Пеевски още е депутат, след като беше избран от парламента за шеф на ДАНС, но пък в същото време Народното събрание не излезе с акт за прекратяване на правомощията му.

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна по време на обсъждането на отмяна на решението на парламента от петък миналата седмица за избирането на Пеевски за председател на ДАНС. 
 
Същото направи и лидерът на БСП Сергей Станишев.
 
ГЕРБ пък се закани още вчера, че ако Пеевски се върне на депутатската банка, ще се обърне към КС.
 
„Аз няма да правя анализ на казуса, макар че за нас той е ясен, но понеже смятам, че българската общественост трябва да е напълно убедена в  конституционната екзактност на крайното решение по случая, ние ще се обърнем към КС с питане какъв е статутът му, при положение че има решение на НС за избирането му, но той не го е консумирал, отказал е да встъпи в длъжност, не е подписал акт за встъпване в длъжност, за да не наруши Конституцията, в която чл. 68 забранява на народните представители да заемат друга длъжност и понеже това Народно събрание не е приело акт за прекъсване на правомощията му, той постъпи така”, обясни Местан.

Още по темата

 
Лидерът на ДПС увери, че докато КС не се произнесе, Пеевски няма да стъпи в парламента и няма да получава заплата като депутат.
 
„Това е проява на политическата ни отговорност”, настоя Местан.
 
Въпреки че отново защити Пеевски, като обясни, че публичният му образ не отговаря на реалния, Местан призна, че при избор на ръководни постове трябва да се има предвид и обществената оценка.
 
 „Казусът Пеевски постави нови стандарти пред всички политически партии и изведе нови критерии и заявявам, че те не могат да се прилагат избирателно, политиката не търпи двойни стандарти. Вече, ако съпругата ми работи в търговско дружество с държавно участие, трябва да го кажа, ако съпругата ми работи в ДАНС и се гледат промени в закона за агенцията, трябва да го кажа, защото българските граждани ще ни наложат нови стандарти за хигиена в процедурата по номиниране и избиране на хора на високи длъжности”, каза Местан.
 
Той се оплака, че има тенденция справедливият протест на хората да се използва за тяснополитически цели за реализиране на стратегия за реваншизъм от страна на предишните управляващи.
 
„Ние нямаме съмнение, че Пеевски не е причина, а само повод за протест. През личността на Пеевески се реализира една много добре обмислена стратегия за използване на протеста на хората за бърз реваншизъм”,  заяви той.
 
Лидерът на ДПС отговори и на критиките на президента Росен Плевнелиев, че Пеевски е избран без дебат, като го попита той с кого е съгласувал назначаването на ген. Драгомир Димитров за директор на Националната разузнавателна служба и на ген. Тодор Коджейков за шеф на НСО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase