Снимка: БТА
fallback

Да отпадне наименованието "независим народен представител" и да бъде заменено с "народен представител, нечленуващ в парламентарна група", предложи депутатът от "Атака" Павел Шопов при обсъждането на промените в правилника за работа на парламента.

Националистът се мотивира с това, че депутатите, които са напуснали или са били изключени от своята парламентарна група, не са "независими".

По думите му "независими" са само онези депутати, които са се явили на изборите като независими, неподкрепени от партии или коалиции.

Временната комисия за промените в правилника на НС продължава с обсъжданията.

Oще по темата
Днес стана ясно, че депутати от БСП и "Атака" са внесли в комисията предложения за изменения в Закона за политическите партии, които настояват и прекратяване на практиката "парите следват депутата".

"В миналия парламент едно от най-уродливите явления беше купуването на депутати чрез средства от парламентарната субсидия. Така с пари от държавния бюджет, предназначени за субсидиране на политическите партии, се пазаруваха депутати. Логиката "парите следват депутата" трябва да бъде преустановена", настоя шефката на комисията Мая Манолова.

Павел Шопов от "Атака" пък заяви, че са предложили субсидията да се получава само от политически партии, преминали 3-процентната бариера на изборите.

В проектоправилника на парламента е заложено и разширяване на възможностите за изслушванията в пленарната зала. Предвижда се провеждане на блиц контрол на премиера и министрите от кабинета.

Друга залегнала промяна е парламентарният контрол да се провежда освен в петък и в първата сряда на месеца.
На него ще бъде позволено и участието на граждански организации и движения. За взаимодействието с неправителствения сектор ще отговаря специална постоянна комисия към НС. Тя ще провежда обществени обсъждания по значими за обществото теми. Заключенията на обсъжданията ще се изпращат на водещите комисии по съответните законопроекти.

Освен това се предвижда депутатите в комисиите да могат да заседават, дори ако няма кворум. Така решенията ще могат да се взимат с мнозинството от присъстващите, или една трета от тях.

Предвижда се в 42-то Народно събрание да има 21 постоянни комисии, чиито заседания трябва да се предават на живо в интернет от 1 септември.

"Сайтът на Народното събрание трябва да бъде променен, за да може всеки гражданин много по-лесно да получи информация. Всичко, което го има на сайта, трябва да е равно на всичко, което е внесено в парламента", настоя още Мая Манолова.

Правилникът на НС предвижда и всяка парламентарна комисия да има собствена интернет страница, където своевременно да бъдат обявявани дневен ред, доклади, стенограми, становища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

йй

преди 10 години

никакви депутати без пг! да си ходят директно на село и да дойдат следващите по ред! иначе съответната партия губи глас, подкрепен от своите избиратели! щом не щат да са в партия, да си заминават!

30

Коментор

преди 10 години

В Италия държавата прекрати финансирането на политически партии. Ние докога ще търпимтези циреи и *** - не само ни струват много пари, но и непрекъснато сме свидетели на постоянни скандали,от които страдаме всички. Продажната слаба журналистика от Гьобелсов тип пее на партиите колко са велики и хвърля прах в очите на хората,като измества вниманието им от главния въпрос за икономическото оцеляване и го насочва към партизанщините на отвратителната прослойка наричаща се "политическа класа".

29

До marsian

преди 10 години

Незнам за теб, но аз докато навърших 18 год. имах влог в ДСК, както много мои връсници, в който всеки месец се вкарваха незначителна сума пари. Това ако е разплащателна сметка според теб.

fallback