Михаил Миков. Снимка: БТА

Замразяването на заплатите на народните представители не е популизъм, а обикновена солидарност с българските граждани, посочи късно в събота в Калофер председателят на Народното събрание Михаил Миков.

"Разбирам, че се приема трудно, защото засяга още 27 институции и сигурно няма да го възприемат с ръкопляскания, но в същото време хората живеят зле", подчерта Миков.

Той изрази надеждата да срещне разбиране и от останалите институции, чиито заплати са "вързани" със заплатите на народните представители. По думите му в парламента няма проблем по този въпрос, като вече са проведени консултации с парламентарните групи и по думите му всички проявяват разбиране.

Михаил Миков посочи, че по-важните промени в правилника за работа на НС ще бъдат направени с ясната идея за по-интензивен парламентарен контрол, както и контрол върху независимите регулатори, в които НС избира свои представители изцяло или частично.

Още по темата

В един правилник трябва да има и консерватизъм, който крепи демокрацията, смята председателят на Народното събрание.

Тази седмица ще започнем и с отчетите на съдебната власт за 2011 г. - на ВСС, ВКС, ВАС, на Главна прокуратура и разследването, тъй като вече постъпват и докладите за 2012-та.

На този етап не се очаква промяна на правилника по отношение на работата на народните представители по избирателните райони, каза още Михаил Миков.

Както е извество неговата заместничка Мая Манолова обяви преди дни, че се обсъжда  депутатите да работят в Народното събрание три седмици месечно и една седмица да бъдат по регионите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase