Снимка: БТА

Новоизбраният премиер и министрите му напуснаха скорострелно Народното събрание почти без да направят коментар.

"Вече работим", лаконичен бе министър-председателят Пламен Орешарскси, но обясни, че първото нещо, което ще направи, е да си подреди кабинета.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев също не бе многословен: "Съдете ме по действията", каза той.

Новият министър на екологията Искра Михайлова обеща да работи с екологични и граждански организации. Останалите членове побързаха да напуснат кулоарите без коментар.

Още по темата
"Очакваме от кабинета да осъзнае своята мисия – да работят всеки ден за хората и да го доказват всеки ден с действия", обяви на излизане от пленарната зала лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той беше категоричен, че правителството трябва да работи за изпълнение на плана си, за връщане на социалната справедливост, държавността и поетите от вече избрания за министър-председател Орешарски ангажименти.

"Продължителността на живота на кабинета зависи от тяхната работа, изпълнението на тази много сериозна амбициозна програма, която е основата за формиране на това правителство", настоя червеният лидер.

Колегата му от ДПС Лютви Местан не беше толкова многословен в коментара си за избора на новото правителство.

"Това Народно събрание е обречено да работи добре, отвърна той на въпрос каква очаква да е работата на 42-рото НС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък поддържаше тезата си, че има формирана нова тройна колация – БСП, ДПС и "Атака".

По думите му за първи път имаме кабинет, избран с по-малко от 120 гласа.

"Тази тройна коалиция, с решаващия глас на "Атака", с нейното поведение, има правителство", заяви Борисов.

Той обаче не пропусна да обясни, че според него е имало манипулации на системата за гласуване, но все пак пожела успех на новия кабинет.

"По-добре такова правителство, отколкото без", отсече бившият премиер.

"Всичко това, което работи за българския народ, ще го подкрепям, това, което не работи - ще го отхвърлям. Ако правителството кривне, ще получи нашето искане за оставка“, включи се в политхора лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който сутринта осигури кворума, за да има заседание на НС, на което да бъде одобрен новият кабинет.

Той обаче на няколко пъти обяви, че не е подкрепил кабинета – нито състава, нито структурата му.

Сидеров не коментира защо само той е гласувал днес, след като депутатите му не дадоха гласа си на нито едно от гласуванията си в пленарната зала.

"Всеки един отговоря за себе си, аз мога да ви кажа за моя вот, той беше отрицателен за това правителство", заяви лидерът на "Атака", който на няколко пъти подчерта, че всеки един от депутатите му отговаря персонално за своя вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase