Снимка: БГНЕС

Всяко мирно предложение, засягащо Украйна, трябва да е решение, което да бъде прието от самите украинци. Според нас няма никакъв смисъл да водим разговори за бъдещето на Украйна, ако Украйна не играе ключова роля и не е главен преговарящ в тези дискусии. Това каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова посланикът на САЩ Кенет Мертен по повод предстоящата мирната конференция за Украйна, свикана от президента Зеленски, която ще се състои в Швейцария.

В предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR той коментира и стратегията за Черно море, по която САЩ работят:

"Черно море е море, заобиколено от няколко съюзници и приятели на Съединените щати - като започнем с България, след това Румъния, Турция, Грузия, Украйна. Има и няколко други страни, които не постъпват толкова добре, като Русия, например. Но ние считаме, че трябва да имаме стратегия за Черно море и да работим с нашите приятели в Черноморския регион. Това не е само някаква военна стратегия, това е и дипломатическа и икономическа стратегия, начини да се подобри комуникацията между страните в Черноморския басейн, да се подобрят икономическите възможности и съответно икономическия растеж. Има много неща, които да бъдат дискутирани с нашите приятели в този регион и това е, което нашата стратегия за Черно море се надява да постигне".

Попитан за позицията на САЩ за антибългарските кампании, които съседна Република Северна Македония води - и срещу България, и срещу македонски българи и техните права, Н. Пр. Кенет Мертен отговори: "Ние не подкрепяме диалог, насърчаващ дискриминация, омраза или неприязън, демонстрирани от която и да е страна по отношение на съседни държави или общности в страната. Осъждаме всякаква дискриминация. Не мислим, че това е от полза за междусъседските отношения, или пък за отношенията между различните общности в определена страна. Важното е да не се забравя, че е постигнато съгласие, че има споразумение, подписано преди около две години между Република Северна Македония и Европейския съюз. Мисля, че тези страни (б.р. - страните от региона), включително и  Северна Македония, трябва да работят за постигане на критериите за членство в Европейския съюз. Мисля, че това би било от полза и че те ще продължат да правят това".

"Важно е да видим, че страните от тази част на Европа, от Югоизточна Европа, продължават да напредват по пътя към присъединяване към Европейския съюз така, както направиха България и Румъния, за да се присъединят към ЕС. Разбираме добре това - ние нямаме думата в този процес, но се надяваме в един момент, когато това стане възможно, да станем свидетели на присъединяването на редица страни от този регион към Европейския съюз", допълни посланик Мертен.

По отношение на това какво иска да ни каже САЩ със списъка "Магнитски", посланик Мертен коментира:

"В общи линии списъкът "Магнитски" е инструмент, разработен от Конгреса на Съединените американски щати преди няколко години, който цели две неща: позволява на САЩ да идентифицираме личности, които смятаме, че са упражнявали корупционни практики в ущърб на своите общества и да посочва, че тези личности действително са извършвали такива практики. Второто предназначение на списъка "Магнитски" е да функционира като начин да се насърчават личностите да променят своето поведение. Това са двете цели на списъка. Смятам, че той има известен успех. Той е глобален списък, не е ограничен до определен регион или държава".

Той подчрта, че списъкът "Магнитски" не е свързан по никакъв начин с безвизовото пътуване.

"Надявам се, че България ще изпълни изискванията (б.р. – за безвизово пътуване) по време на моя мандат като посланик тук. Не знам дали това ще се случи, но ние работим в тясна връзка със своите български приятели, за да им дадем много ясен план за действие какви са изискванията. Те са еднакви по целия свят. Не става дума за нещо, което се променя в зависимост от съответната държава. Трябва да имаме определени споразумения налице: относно споделянето на информация, относно споделянето на данни за личности, които биха могли да бъдат проблемни, а също така и дял на откази под 3 процента за кандидатите. България все още не е достигнала тези 3% но има време. Също така работим в тясно сътрудничество с правителството на България, за да го окуражим да направи следващите стъпки, които следва да бъдат направени, за да можем да постигнем безвизово пътуване", коментира той.

Посланикът на САЩ отрече посолството да има намеса в политическия живот на страната.

"Не, ние не се намесваме във вътрешнополитическия живот на България. Както всяко посолство, както например и българското посолство в САЩ, ние правим едно и също – застъпваме се за политики, които са важни за нас. Като например за гласувания в ООН и други международни организации, където бихме искали България да ни подкрепя за различни позиции, също и в рамките на НАТО и в други форуми, където членуваме заедно. Това е нормално дипломатическо поведение и комуникираме с различни представители на българската държава. Също така се опитваме да стимулираме инвестициите тук от страна на американски компании, но това е стандартна дипломатическа дейност. Ние не се намесваме във вътрешната политика, не казваме на хората какво да правят. Но ако бъдем попитани за нашата позиция относно гласуване в ООН или нещо подобно, ние, разбира се, обясняваме какво мислим и защо мислим така", призна Кенет Мертен.

По отношение на дебата у нас за "Уестингхаус" и критиките на опозицията, че с "Уестингхаус" страната ни обслужва американските интереси, дипломатът отговори: "Виждам това по-коренно различен начин. Това, което прави "Уестингхаус", като предоставя гориво на АЕЦ "Козлодуй" и построявайки нов реактор, е да дава избор на България, да дава различни възможности на България така, че тя да не е обвързана с един единствен доставчик и да не става потенциален обект на рекет от страна на този доставчик. Нашата позиция що се касае за целия енергиен сектор е, че диверсифицирането на доставчици, независимо дали става дума за ядрено гориво или за газ, или нефт, е добро за всяка държава, не само за България. Ние смятаме, че България направи чудесни стъпки за диверсифициране на своите доставки на газ, на нефт, и сега - на ядрено гориво. Смятам, че това е много важно за дългосрочната сигурност на България. Същото би се отнасяло и за собствената ми страна".

Според посланик Мертен руската дезинформационна кампания цели да всява разделение и противопоставяне във всички свободни общества.

"Няма да коментирам отделни избори, но смятам, че всички ние признаваме, че Кремъл използва тази стратегия от известно време. Много сме горди, че през миналия септември подписахме меморандум за разбирателство с българското правителство да работим заедно за идентифицирането на начини за борба с тези дезинформационни кампании чрез медийна грамотност и други образователни възможности, за да могат хората по-лесно да разбират къде информацията е със съмнителна истинност и какъв е произходът на тази информация. Твърдо вярвам, че българското общество е достатъчно интелигентно да разпознае кога някой се опитва да го манипулира чрез фалшиви публикации и заблуди. Затова се надяваме, че тези програми ще продължат да работят добре", призна той.

По отношение на войната в Израел и Газа, дипломатът заяви: "Не съм експерт по Близкия изток, но събитията в Израел и Газа от последните няколко месеца са трагични. Определено ние заклеймяваме по най-категоричен начин непровокираните събития от октомври миналата година - атаката на "Хамас" срещу Израел. Твърдо вярваме, че Израел има право да се защитава. Също така поехме активна роля да окуражим Израел и израелските сили да следват международно договорените норми по отношение на хуманитарните политики и при своите военни действия в Газа. Също така поехме инициатива да предоставяме хуманитарна помощ за хората, които живеят в Газа. Ние вярваме, че с течение на времето трябва да се постигне решение с две държави. Кога това ще стане реалност, не мога да правя прогнози, но се надявам това да е скоро, със сигурност се надяваме боевете да приключат колкото се може по-скоро".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase