Цветан Цветанов Снимка: БТА

Ясно е кои са кадровиците на този кабинет. Това са Сергей Станишев с Моника Йосифова, Делян Пеевски, Волен Сидеров, Лютви Местан. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов при дебатите в парламента по избор на правителство.

Видя се всичко, което сте договорили, каза Цветанов. Това се видя с предложенията за промени в Закона за ДАНС. Назначаването на председател на ДАНС ще става от Народното събрание. Аз съм убеден, че както казвате, че ГЕРБ е в изолация, ще дойде време, когато ще кажете, че и президентът е в изолация, заяви Цветанов.

Аз чух за първи път за Орешарски 2003 г., когато беше кандидат на СДС. През 2005 г. беше направена тройната коалиция и тогава като министър на финансите той не говореше за криза, спомни си Цветанов. Той увери, че ГЕРБ ще бъдат конструктивна опозиция. 

Цветанов подхвърли обаче иронично, че професор по синтаксис ще оглави Министерството на младежта и спорта. Вероятно това ще доведе до нови успехи в новия олимпийски цикъл - българските спортисти ще бъдат много добре подготвени, с добър синтаксис, коментира той.

„Когато имах една среща, когато бях министър на вътрешните работи, с главния прокурор, учудващо за мен, дойде и Делян Пеевски, това е силата и стилът, по който решихте изборите на 42-рото НС”, каза още Цветанов.

След като чу името си, депутатът от ДПС Делян Пеевски поиска веднага  лично обяснение и няколко пъти му се наложи от трибуната да призове бившия вътрешен министър с думите: „Г-н Цветанов, обърнете се”. 

Цветанов реди: Станишев, Моника, Пеевски - кадровиците на кабинета

„Не се правете, да Ви кажа, Вие вадите много лъжи, но тепърва ще излиза с колко криминални лица сте се срещали. Това ви го обещавам! Но аз няма да се занимавам с вас, правораздавателната система ще се занимава с вас”, репликира Делян Пеевски.

Депутатът от ДПС заяви, че вижда колко е изнервен Цветанов.

„Познаваме се добре с вас, вижда се, в очите ви се чете, всички го видяха. Много ми харесва тази усмивка, спрете вече с лъжите си и стига се обяснявахте с тия апартаменти на ваше име, ще излезе истината и за тях, аз ви обещавам”, продължи Пеевски.  

По-късно в кулоарите той отказа да каже по-конкретни неща за репликите си в пленарната зала.

Питайте го него, той знае най-добре от какво има да се тревожи, заяви Делян Пеевски.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също се почувства засегнат от изказването на Цветанов и поиска думата за отговор.

„Г-н Цветанов, Мишо Бирата подходящ ли е за министър на спорта? Отишъл си е при странни обстоятелства. Бил съм критичен към вашето управление, но не съм си позволявал да ви укоря, че в качеството си на физкултурник, сте се грижили за сигурността на страната или че пожарникар е министър-председател. Да, може и физкултурник да е министър на вътрешните работи, стига да управлява разумно, а не крадливо”, посочи Местан.

Той съобщи, че за спорта ще отговаря гениалният спортист Йордан Йовчев. Министерството е с разширена функционалност - и за децата, и за младежта, и за спорта и това предполага фигурата на хуманитарист, от което няма да пострада спортът, разясни Местан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase