Снимка: Булфото

Оспорване на парламентарните избори ще има, но решението на Конституционния съд ще бъде, че няма мандатоопределящи нарушения, обяви Михаил Константинов, член на Изборния борд след заседанието на Борда в МС днес.

В своето решение Конституционния съд ще се опре на параграф 1, точка 22 от Заключителните разпоредби в Изборния кодекс, посочи експертът. Там агитацията е дефинирана като призив да се гласува "за". Ако се призовава да се гласува "против"- това не е агитация, подчерта Константинов и продължи:

"Тези, които приеха тази поправка в Кодекса, са най-ощетени от нея, но винаги е така с поправките в законите, приети в последния момент".

Константинов посочи, че изборите "бяха толкова честни, колкото можеха да бъдат и в много отношения са по-добри от предишни избори".

Още по темата

Удобно се забравя, че през 2001 година бюлетините в първия тур на президентските избори въобще не бяха преброени, защото имаше лоша фирма -преброител. Добре че тогава беше ясно че ще има втори тур на вота, допълни Константинов.

"Изборите са алтернативата на гражданската война. Власт се сменя по два начина - с бюлетини или с калашници. Добре че си избрахме бюлетините", завърши Михаил Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase